1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Euroopassa joitakin influenssatapauksia – Suomessa influenssakausi alkaa todennäköisesti vasta vuodenvaihteessa

Vielä on liian aikaista ennakoida, minkälainen Suomen influenssakaudesta tulee. Huippu ajoittuu useimmiten helmikuulle hiihtolomien aikaan.

Kotimaan uutiset
Mies niistää.
Hanna Lumme / Yle

Eteläisellä pallonpuoliskolla influenssakausi on jo lopuillaan, mutta meillä Suomessa se alkaa vasta vuodenvaihteen jälkeen. Useimmiten influenssakauden huippu on helmikuussa hiihtolomaviikkojen aikaan, sanoo erikoistutkija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Australiassa on todettu paljon sikainluenssaa, eli influenssa A:n alatyypin H1N1-viruksia. Se on normaali kausi-influenssa, jota vastaan rokote antaa suojan. Tällä hetkellä ei ole viitteitä, että virus olisi muuttunut, sanoo Niina Ikonen THL:stä.

Vielä on liian aikaista ennakoida, minkä tyyppinen virus Suomeen tulee. Viime influenssakaudella sikainfluenssan takia tehohoitoon joutuneita tapauksia oli meillä jonkin verran enemmän muihin maihin verrattuna, mutta tästä kaudesta on vielä vaikea sanoa mitään.

Ikosen mukaan ongelma on, että rokotesuositus annetaan edellisen kauden aikana helmikuussa, jonka jälkeen uudenlaisia virusmuunnoksia saattaa ilmaantua ja aiheuttaa seuraavan kauden epidemian.

Influenssaepidemia alkaa yleensä lännestä

Euroopassa influenssakausi ei ole vielä alkanut. Suomi on sikäli hyvässä asemassa, että influenssaepidemia alkaa yleensä lännestä ja leviää sitten itään. Siten voidaan ennakoida jonkin verran, minkälainen kaudesta ehkä tulee Suomessa. Toistaiseksi Euroopassa on havaittu yksittäisiä tapauksia Espanjassa ja Iso-Britanniassa, mutta yksittäiset tapaukset eivät vielä anna osviittaa Suomen tulevasta kaudesta, sanoo erikoistutkija Niina Ikonen.

Influenssarokotukset alkavat monissa terveyskeskuksissa marraskuussa. Ilmaisen rokotteen saavat ne henkilöt, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joille rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat, raskaana olevat naiset, 6–35 kuukauden ikäiset lapset, varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja naiset sekä 65 vuotta täyttäneet saavat ilmaisen rokotteen. Muut voivat hankkia sen apteekista reseptillä.

Rokotteiden viruskannat ovat samat kuin viime kaudella. Rokote antaa suojan myös sikainfluenssaa vastaan.

THL:n mukaan rokotteet estävät parhaimmillaan työikäisillä 7–8 influenssaa kymmenestä, lapsilla 7–9 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä joka toisen influenssan.