Tv-pappi Teemu Laajasalo: ”Kirkon kasvot on helppo varastaa”

Seurakuntavaalien ennakkoäänestyksen alkua varjostaa jälleen vilkastunut kirkosta eroaminen. Vaalien mainoskasvo pahoittelee kirkon ainaista ajautumista poliittisten kohujen keskiöön.

Kotimaa
Televisiosta tuttu kirkkoherra Teemu Laajasalo oli Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vaalistartin vetonaula.
Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin tänään Helsingin hiippakunnan uudeksi piispaksi. Jouni Koutonen / Yle

Sunnuntaina netin kautta kirkosta erosi vajaat tuhat henkilöä, ja eroakirkosta.fi-sivusto ennustaa noin 1800 ihmisen jättävän eroilmoituksensa maanantain kuluessa. Piikin syyksi on mainittu mm. viikonvaihteen uutisointi kristillisdemokraattien puheenjohtajan, sisäministeri Päivi Räsäsen avioliittolaki-lausunnoista.

On joitain pieniä porukoita, jotka odottavat millaisen cocktailin kirkon mahdollisista mokailuista saisi aikaiseksi.

Teemu Laajasalo

Erotahdin uutta kiihtymistä ei seurakuntavaalien paikallisessa avajaistapahtumassa Turun Hansatorilla mainittu, mutta vaalien mainoskasvoksi nostettu Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo viittasi Räsäseen lyhyesti.

Nimiä mainitsematta Laajasalo pahoitteli, että ”kirkon kasvot on helppo varastaa”. Pyydettäessä hän tarkentaa lausuntoaan – edelleen nimiä mainitsematta.

– Johtuen siitä, että kirkko on tällainen iso ja historiallinen möhkäle, voi yksittäinen kirkon jäsen 4,1 miljoonasta käyttää omaa ääntänsä huomattavasti isompaa ääntä. Tarkoitan niitä kohuja, joissa joku poliitikko ratsastaa kirkolla omista poliittisista intresseistään. Ihmisten tehtävä on ymmärtää, että nämä ovat vain yksittäisiä kirkon ääniä.

Vaientamishalut "paholaisen juonia"

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys Turun Hansatorilla.
Jouni Koutonen / Yle

Tuoreen eropiikin syinä on mainittu myös Vantaan seurakunnan aikomus olla mukana seksimessuilla sekä kirkon näkyvä markkinointi seurakuntavaalien yhteydessä.

Televisio-ohjelmistakin tuttu Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo kutsuu Vapaa-ajattelijoiden liittoa ja eroakirkosta.fi-sivustoa ”pimeyden ytimeksi”, tosin pilke silmäkulmassa.

– On joitain pieniä porukoita, jotka odottavat millaisen cocktailin kirkon mahdollisista mokailuista saisi aikaiseksi, ja kuinka sitä sosiaalisessa mediassa saisi trollattua mahdollisimman paljon.

Kritiikkiä seurakuntavaalien näkyvästä markkinoinnista Laajasalon on vaikea niellä.

– Se, että kirkon sanotaan näkyvän liikaa, on kyllä näitä ”paholaisen juonia”! Ei meitä hiljaiseksi pidä tehdä, ja meidän tehtävämme on näkyä. Ajatus siitä, että kirkon näkyminen ärsyttäisi ja ajaisi ihmistä eroamaan, on tuulesta temmattu, eikä meidän pidä siihen lähteä mukaan.