1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etenevä laavavirta uhkaa koteja Havaijilla – video

Kilauea-tulivuoresta virtaava laava on pakottanut viranomaiset määräämään sen uhkaamia ihmisiä evakuoitaviksi Havaijin pääsaarella. Kymmeniä metrejä leveä laavavirta etenee noin kymmenen metrin tuntinopeudella.

Kilauea-tulivuoren laavavirta on katkaissut tien.
Kilauea-tulivuoresta virtaava laava on pakottanut viranomaiset määräämään sen uhkaamia ihmisiä evakuoitaviksi Havaijin pääsaarella. Kymmeniä metrejä leveä laavavirta etenee noin kymmenen metrin tuntinopeudella.

Viranomaiset ovat antaneet evakuointimääräyksen useille Kilauea-tulivuoren laavavirran uhkaamille asukkaille. Havaijin pääsaarella sijaitsevasta tulivuoresta peräisin oleva laavavirta on vain noin kilometrin päässä Pahoan kylään johtavasta tiestä.

Pahiten laava uhkaa noin viittäkymmentä kotia, mutta alueella asuu jopa 4 000 ihmistä. Pahoan kylässä asuu noin 800 ihmistä. Asukkaiden on lähdettävä kotoaan viimeistään tiistaina.

Viranomaisten mukaan laavavirta voi vaihtaa äkillisesti suuntaansa tai sen nopeus voi odottamatta kasvaa. Paikoin jopa 70 metriä leveä laavavirta liikkuu tällä hetkellä eteenpäin noin kymmenen metrin tuntinopeudella. Kapeimmillaankin virta on lähes 50 metriä leveä ja sen kärki on jakautunut kahtia.

Kilauea alkoi syöstä laavaa kesäkuun lopussa. Laavavirta pysähtyi syyskuussa, mutta alkoi sitten jälleen edetä. Se on kulkenut metsien läpi ja pakottanut jo aiemmin joidenkin pienempien kylien asukkaat jättämään kotinsa. Virta kuitenkin kulki asumattomien alueiden halki kunnes alkoi lähestyä Pahoaa.

Laavavirta polttaa maastoa edetessään ja palamisen muodostama savu ja pienhiukkaset vaikeuttavat hengittämistä.

Viranomaisten mukaan jopa tuhannet ihmiset voivat joutua lähes täysin laavavirran eristämiksi, jos laava etenee Pahoaan johtavan valtatien ylitse. Pahoa sijaitsee Havaijin pääsaaren itäosassa ja Kilauea sen länsipuolella vajaan neljänkymmenen kilometrin päässä.

Kilauea on purkautunut yhdestä purkausaukostaan vuodesta 1983 lähtien. Laava ei kuitenkaan ole yleensä uhannut koteja. Edellisen kerran laava tuhosi talon Havaijin pääsaarella vuonna 2012.