Haluatko unelmiesi toteutuvan unissasi – näin neuvoo uniohjaaja

Uniohjaaja auttaa selvittämään, mitä unet kertovat meistä itsestämme. Omien uniensa aiheisiin on myös mahdollista vaikuttaa.

terveys
Uniohjaaja Asta Julkusen mukaan jokainen voi vaikuttaa omiin uniinsa
Uniohjaaja Asta Julkusen mukaan jokainen voi vaikuttaa omiin uniinsaSimo Kurki / YLE

Unet syntyvät Asta Julkusen mukaan alitajunnassa pyörivistä ajatuksista. Usein paljon päässä pyörivät asiat esiintyvät myös unimaailmassa. Mutta voiko omiin uniinsa vaikuttaa?

– Jos haluat nähdä unia esimerkiksi uudesta autosta, on hyvä kirjoittaa siitä paperille ja pyöritellä ajatusta päänsä sisällä. Kannattaa lähteä myös konkreettisesti käymään autokaupassa ja katsella autoja vaikka internetistä, jolloin ajatusprosessi käynnistyy aivoissa mahdollisimman monella eri tavalla, selventää Julkunen.

Julkusen mukaan ajatusleikki oman pään sisällä auttaa näkemään mieleisiä unia.

– Ennen nukkumaan menoa kannattaa hiljentyä ja kerrata päänsä sisällä toivomansa unien sisältöä. Omista ajatuksistaan olisi hyvä myös puhua muille ihmisille, jolloin alitajunnassa pyörivä ajatus konkretisoituu enemmän itselle.

Julkusen mukaan jokainen ihminen näkee unia, mutta niiden muistaminen saattaa usein olla hankalaa.

– Unien muistamiseen voi harjaantua ja tällöin kannattaakin alkaa kirjoittaa unipäiväkirjaa. On tärkeää kirjoittaa unet ylös juuri herätessään, koska joskus kyljen kääntäminen tai hetken odottaminen saattaa hävittää ne mielestä.

Uniohjaamisessa ei ole kyse unien tulkitsemisesta

Uniohjaaja Asta Julkunen on ohjannut ihmisiä unien kanssa vuodesta 2009. Julkunen on suorittanut uniohjaajan opinnot Helsingin Kriittisessä korkeakoulussa.

– Uniohjaaja auttaa ihmistä ymmärtämään paitsi uniaan, myös itseään. Ohjaamisessa etsitään unien avaamisen keinoja eri näkökulmista, kyse ei ole suoranaisesti tulkitsemisesta. Tehtäväni ei ole kertoa mitä tietty asia unessa suoranaisesti tarkoittaa, sanoo Julkunen.

Uniohjaukseen hakevat ihmiset, jotka jäävät miettimään tarkemmin uniensa sisältöä ja haluavat avata niitä keskustelemalla, kertoo Julkunen.

– Usein unissa pyörivät tietyt teemat ja joskus voi nähdä samankaltaisia unia usean kuukaudenkin putkeen. Tällöin on hyvä pysähtyä ja miettiä, että mitä unet haluavat kertoa.