Kangasalla osoitettiin mieltä kyläkoulujen puolesta

Muutama kymmenen mielenosoittajaa kokoontui maanantaina Kangasalan torille. Mielenosoittajien mielestä kyläkoulu on kylien viimeinen palvelumuoto ja ihmisiä yhdistävä tekijä.

Kangasala
Lapsi ja aikuinen kyläkouluja puolustavan panderollin kanssa mielenosoituksessa Kangasalla.
Petri Aaltonen / Yle

Kangasalla järjestettiin maanantaina iltapäivällä mielenosoitus kyläkoulujen puolesta. Arviolta 40 mielenosoittajaa kokoontui Kangasalan torille, mistä kulkue siirtyi kunnantalolle.

Mielenosoittajat halusivat luovuttaa kunnan päättäjille pikaisesti keräämänsä kouluja puolustavan adressin. Kunnanhallitus käsittelee maanantaina ensi vuoden talousarvioita ja tulevien vuosien taloussuunnitelmia, joissa on esillä myös kyläkoulujen tulevaisuus.

Mielenosoittajien mielestä heille ei ole kerrottu riittävästi kyläkouluja koskevista suunnitelmista.

Kunta hakee säästöjä keskittämällä

Kangasalan kunta suunnittelee lakkauttavansa Lahdenkulman koulun ensi vuonna ja Raikun ja Kautialan koulut vuotta myöhemmin.

Arvion mukaan esimerkiksi Lahdenkulman koulun lakkauttaminen säästäisi kunnalta runsaat 100 000 euroa vuodessa. Koulun peruskorjaukseen kuluisi arviolta 1,3 miljoonaa euroa.

Mielenosoittajien mielestä kyläkouluilla on suuri merkitys koko kylälle.

– Tämä kyläkoulu on kylien viimeinen palvelumuoto ja ihmisiä yhdistävä tekijä. Esimerkiksi Raikussa pidetään kyläkoulukahvilaa, jonne lähiseudun asukkaat tulevat kahville ja tapaamaan tuttaviaan. Siellä käy paljon muutakin väkeä kuin koululaisia ja koululaisten perheitä, sanoo mielenosoitukseen osallistunut Reetta Vuorio.