Moni taloyhtiö on pulassa korjausurakoidensa kanssa

Suomessa toteutetaan vuosittain putkiremontteja yli 300 miljoonan arvosta. Monella taloyhtiöllä ei kuitenkaan ole asiantuntemusta esimerkiksi kilpailutuksesta, työn valvonnasta tai lakipykälistä. Tiedon puute aiheuttaa usein huomattavia lisäkustannuksia.

Kotimaa
Mies tekee putkiremonttia
YLE

Moni taloyhtiö kompuroi isojen urakoiden alkumetreillä, mikä teettää usein isoja korjauskustannuksia urakan loppupäähän. Tyypillisimmin remontin suunnittelu jää vähäiseksi, urakkaa ei kilpailuteta oikein ja työtä ei valvo alan ammattilainen.

– Monesti ajatellaan, että remontin voi teettää vain pyytelemällä urakkatarjouksia. Niinhän se ei oikeasti mene, vaan taloyhtiön pitää vuosia aikaisemmin lähteä pohtimaan tapaa, jolla joku korjaushanke tehdään. Vaihtoehtoja on paljon, sanoo toiminnanjohtaja Kai Haarma Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Taloyhtiöiden hallituksilla ei yleensä ole aikaisempaa kokemusta putkiremontista ja se tekee urakan suunnittelusta haastavaa.

– Käytännössä isoja korjauksia tehdään kymmenien vuosien välein, jolloin talossa kerkeää jo vaihtumaan sukupolvi. Tämän vuoksi taloyhtiöt ovat välillä suorastaan pulassa isojen hankkeiden kanssa.

Taloyhtiöt ovat välillä suorastaan pulassa

Kai Haarma

Lisäksi remontin aloittamista myös lykätään usein liikaa, jolloin korjaustarpeet kasaantuvat päällekkäin.

– Samaan aikaan saattaa tulla julkisivun parannus, hissin korjaus, taloyhtiön vesikatto vaatii ehkä uusimista ja totta kai sitten se eniten pelätty putkiremontti ja linjasaneeraus.

Pääkaupunkiseudulla taloyhtiöt voisivat Kiinteistöliiton mukaan paitsi suunnitella niin myös rahoittaa remonttinsa paremmin. Kuluja voisi kattaa nykyistä enemmän muun muassa muuntamalla ullakkotiloja asunnoiksi tai myymällä tonttialaa täydennysrakentamiseen.

– Täällä rakennusmaan sekä rakennusten arvo on kohtuullisen paljon korkeampi kuin muualla. Siinä mielessä näitä vaihtoehtoja kannattaa kyllä todella käyttää nimenomaan tällä alueella, koska täällä on kysyntää niille lisäneliöille.

Vuoden paras putkiremppa tehtiin Kulosaaressa

Helsingin Kulosaaressa seisova tiilitalo selvisi putkiremontista kirkkain arvosanoin. Taloyhtiö palkittiin tänä vuonna hyvin hoidetusta putkiremontista ja viemäreiden sisäpuolisesta saneerauksesta.

– Me käytettiin vähän poikkeavaa urakkamuotoa eli KVR urakkaa, missä urakoitsija vastasi suunnittelusta. Toinen syy on sitten se, että me ollaan aika paljon panostettu näihin taloyhtiön yhteisiin tiloihin kuten saunat, pyykkitupa ja taloyhtiön kerhohuone, sanoo hallituksen puheenjohtaja Sami Montonen taloyhtiöstä As Oy Risto Rytin tie 28.

Olemme panostaneet näihin taloyhtiön yhteisiin tiloihin

Sami Montonen

Taloyhtiö muodostuu kahdesta vuonna 1960 rakennetusta asuintalosta. Remontissa kiinnitettiin erityisesti huomiota yhteistilojen viihtyvyyteen ja valaistukseen.

– Meillä oli ulkopuolinen sisustussuunnittelija, joka laati suunnitelmat näihin tiloihin. Niiden suunnitelmien nivominen yhteen urakoitsijan teknisen aikataulun kanssa oli kyllä taloyhtiölle oma haasteensa, sanoo Montonen.

Asukkaat ovat kuitenkin mielissään lopputuloksesta.

– Olen erittäin tyytyväinen remonttiin, koska tässä ei pelkästään muokattu jo käytössä olleita tiloja, vaan otettiin myös uusia tiloja käyttöön. Esimerkiksi aiemmin varastona toiminut mankelihuone on nykyään talon yhteinen kerhohuone, sanoo talossa asuva Jonna Asikainen.