Valtimo sanoi selkeästi EI Pielisjärven kaupungille

Keskusteluryöpyn päätteeksi Valtimon kunnantalon valtuustosalissa äänestettiin iltakahdeksan aikaan kuntaliitokselle ei äänin 8 -13. Kunnanjohtaja Leena Mustosen perinpohjaisista perusteluista huolimatta valtuusto päätti pitää kiinni kunnan itsenäisyydestä.

Kotimaa
Valtimon kunnanvaltuusto sanoo ei kuntaliitokselle.
Valtimon kunnanvaltuusto sanoo vuonna 2014 "ei" kuntaliitokselle.Siru Päivinen / Yle

Valtimon maanantainen kunnanvaltuuston kokous keräsi kuntalaisia kuulolle; piippuhyllylle valtuustosalin yläpuolelle asteltiin jo hyvissä ajoin ennen kokouksen alkua. Perusteluina todettiin, että halutaan kuulla oikein omin korvin, jos Valtimo kuntana lakkautetaan.

– Sitä kristallipalloahan meillä ei kenelläkään täällä ole olemassa, että tietäsimme varmasti miten asiat tulevat tulevaisuudessa menemään ja mikä olisi yksiselitteisesti oikein. Tosiasioita rehellisesti tarkastellen on kuitenkin pakko myöntää, että monen mittarin osalta tulevaisuuden haasteet kuntataloudessa ovat isoja, monen pienen kunnan kukkarolle käytännössä ylitsepääsemättömiä, kunnanjohtaja Leena Mustonen perusteli puoltoaan kuntaliitokselle.

– Minun tyylini mukaista ei ole edetä niin, että kunhan tässä nyt katsellaan. Minä sitoudun työhöni kokonaan, ja sillä vakavuudella olemme tehneet tätä selvitystä ja olen siihen perehtynyt. Tosiasiat ovat painavia, ja niiden mukaisesti olen oman kantani ratkaissut, sanoi kuntaliitosta kannattanut kunnanjohtaja Leena Mustonen.

Tuleeko meistä todellisia Valtimon päättäjiä?

Semantiikkaakin valtuustokokoukseen sisältyi. Keskustan Juhani Saastamoinen pohti puheenvuorossaan, tuleeko nykyisistä Valtimon valtuutetuista tosiaankin kunnan itsenäisen historian todellisia päättäjiä, kunnan lopettajia.

– Pielisjärven kaupunki tarvitsee elääkseen sen, että Valtimolla ei ole palveluja. Siitä syntyvällä säästöllä päästäisiin hetken matkaa eteenpäin. Minä lämpimästi kyllä ehdotan, että hylätään tämä liitosehdotus, se ei tarjoa valtimolaisille yhtään mitään, kirkkoherra Juhani Saastamoinen pudotteli.

Yhdistymissopimusluonnosta moitittiin ympäripyöreäksi poliittiseksi paperiksi, jolla ei tiukan paikan tullen olisi olemassa edes juridista painoarvoa.

Valtuustokahvien jälkeen Juhani Saastamoinen muistutteli oven pielessä onnittelijoille, ettei nyt valittu tiekään kivetön tule olemaan. Suunta itsenäisenä kuntana voitti kuitenkin äänestyksen Valtimolla selvin luvuin.