Espoon sisäisellä tarkastuksella oli paljon sanomista merellisen yksikön touhuista

Espoon sisäinen tarkastus löysi useita puutteita kaupungin merellisen ulkoilun yksikön toiminnasta liittyen muun muassa Suomenojan sataman väärinkäytösepäilyihin. Saagalle on luvassa jatko-osa, sillä lisäselvityksiä tekee yhä sekä kaupunki että poliisi.

Kuva: Anna Sirén / Yle

Suomenojan sataman ja Espoon ulkoliikunnan merellisen yksikön toiminta on johtanut paitsi sisäiseen tarkastukseen ja rikosilmoituksiin, niin myös poliitikkojen ja virkamiesten keskinäiseen sapelinkalisteluun. Valtuutettujen vaatiessa yksikön toiminnan selvityttämistä ulkopuolisen tutkinnan avulla, vastasivat vastuulliset virkamiehet uhkaamalla päättäjiä kunnianloukkaussyytteilllä.

Soppa sai alkunsa alkusyksystä, kun Helsingin Sanomat kertoi artikkelissaan Suomenojan satamayrittäjän sopimukseen sekä kaupungin kiinteistöjen ja muun omaisuuden omavaltaiseen hyödyntämiseen liittyvistä väärinkäytösepäilyistä. Artikkelin jälkeen kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä määräsi asiasta sisäisen tarkastuksen. Jatkoa seuraa vielä tämänkin jälkeen, sillä vireillä on sekä rikosilmoituksia että toinen sisäinen tarkastus liittyen yksikön polttoainekäytäntöihin. Kaupunki ilmoitti maanantaina tiedotteessaan olevansa valmis "tarvittaviin toimiin", mikäli rikosilmoitukset johtavat johonkin.

Hankintaohjeet uusiksi, kaupungin omaisuuden käytöstä säännöt

Espoon kaupunginhallitus sai maanantai-iltapäivänä selostuksen sisäisen tarkastuksen havainnoista. Tarkastus käsitteli merellisen yksikön ostohankintoja, kilpailutuksia ja sopimuksia sekä kaluston ja kiinteistöjen käytöstä annettua ohjeistusta. Samalla selvitettiin myös Espoon satamien kehittämisen rahoitusta.

Hankintojen sisäisessä valvonnassa oli tarkastuksen mukaan puutteita, joiden takia käytäntöjä muutetaan saman tien. Kaupunki käy tilausoikeudet ja laskujen hyväksymisoikeudet läpi koko Espoossa konsernihallinnon johdolla, jotta "riskialttiita työyhdistelmiä" ei pääse syntymään. Merellisen ulkoilun yksikön kaikista yli 6 000 euron hankinnoista pitää tehdä jatkossa aina viranhaltijapäätös sekä sopimus toimittajan kanssa.

Sisäinen tarkastus myös kiristi ohjeita kilpailutuksesta, hankinta-asiakirjoista, laskutukseen liittyvistä pakollisista liitteistä sekä toimittajarekisterin käytöstä.

Suomenoja-sopassa keskeinen kummaksunnan aihe on ollut se, että merellisen ulkoilun yksikön johtoporras on käyttänyt kaupungin mökkejä omiin virkistystarkoituksiinsa. Erään saaren varastosta oli lisäksi ilman rakennuslupia tuunattu kesämökki.

Sisäisen tarkastuksen vastaus tähän on se, että Espoon on laadittava yleisohje kaupungin omaisuuden käytöstä, on sitten kyse ajoneuvoista, koneista tai kiinteistöistä. Yksiköt voivat muokata omia, tarkempia ohjeitaan tarpeidensa mukaan, kunhan ne eivät lyö korville yleisohjetta. Tarkastuskertomuksessa painotetaan, että kaupungin omaisuuden käytön pitää perustua työtehtäviin liittyviin tarpeisiin ja että kaupungin omaisuuden käytön on oltava valvottua.