1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Perussuomalaisten mamu-kannat ministeriön hampaissa, kokoomuslaisten syrjintäpuheisiin ei puututa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on perustellut perussuomalaisnuorilta evättyä valtionavun korotusta järjestön monikulttuurisuuden vastaisuudella. Kokoomusnuorten järjestö on saanut yli kaksikymmenkertaisen avustuksen, vaikka se ilmoittaa tavoitteekseen sallia kiihotuksen kansanryhmää kohtaan.

Kokoomusnuoret sai lähes 650 000 euroa. Perussuomalaisnuorten potti on alle 30 000 euroa. Kuva: Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriössä oli maanantaina ilmeisiä vaikeuksia kertoa, miksi perussuomalaisnuorten avustusvalitus tyrmättiin sillä perusteella, että järjestön näkemykset monikulttuurisuusasioissa ovat olleet ristiriidassa nuorisolain arvopohjan kanssa.

Ministeri Pia Viitanen (sd.) oli kiireinen ja vastaamaan joutui poliittinen valtiosihteeri, virka-ajan jo päätyttyä.

– Tässä poliittinen päätöksentekijä luottaa arviointi- ja avustuslautakunnan lausuntoihin ja  siellä on aina tehty valtava työ eri muuttujien osalta ja arvioitu mikä avustusperuste on järkevää ja päätyneet esitykseen, jonka pohjalta tämä päätös on tehty, valtiosihteeri Kari Anttila sanoo.

Kokoomusnuorten  kiihottamiskannat  katsottu läpi sormien

Nuorisorahojen jaon perustelu monikulttuurisuusasioilla tuntuu entistä oudommalta, kun katsoo, mille järjestöille avustuksia jaetaan. Yksi suurimmista tuen saajista on Kokoomusnuoret. Se sai lähes 650 000 euroa. Perussuomalaisnuorten potti on alle 30 000 euroa.

Kokoomusnuoret ovat kohauttaneet tavoiteohjelmallaan, jonka kirjaukset ovat kaukana monikulttuurisuudesta.  Nuoret ovat vaatineet muun muassa kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoivan lakipykälän poistamista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö perustelee kokoomuslaisten pottia järjestötoiminnan laajuudella. Kokoomusnuorten sivuilla kerrotaankin hyvistä työsuhde-eduista ja pääsystä menestyksekkäälle uralle politiikassa.

Ratkaisu korkeimmalle hallinto-oikeudelle

Perussuomalaisnuoret pitävät opetusministeriön päätöstä poliittisesti syrjivänä ja aikovat valittaa rahanjaon perusteista  korkeimpaan hallinto-oikeuteen. 

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä korostetaan, että päätökseen kirjattu arvopohja on vain yksi peruste muiden joukossa. Kenenkään poliittisia näkemyksiä ei halutakaan suitsia.

– Kyllä tätä täytyy tutkia, ilman muuta, mistä  tässä on kyse, koska minusta  on erittäin tärkeää, että valtio ei sanele järjestöille, mitä ne tekevät. Se on kansalaisyhteiskunnan yksi keskeinen piirre,  valtiosihteeri Kari Anttila sanoo.