Kankaanpää jälleen kirkkovaalien kiihkein taistelukenttä?

Monissa seurakunnissa harmitellaan, että kirkon jäseniä on vaikea saada vaaliuurnille, kun seurakunnissa ei ole kiinnostavia vaaliteemoja. Kankaanpään seurakunnassa kiistoja ja jakolinjoja naispappeudesta alkaen on senkin edestä.

Kotimaa
Miehen kädet ristissä kirkossa.
Arja Lento / Yle

Kankaanpään seurakunnan jako uudistusmielisiin ja konservatiivisiin nostaa todennäköisesti jälleen äänestysaktiivisuutta kirkkovaaleissa.

Äänestysaktiivisuus pohjoissatakuntalaisessa kaupungissa oli vuoden 2010 vaaleissa yli 27 prosenttia, kun koko kirkon äänestysprosentti jäi vain 17 prosenttiin.

Konservatiivit vastaan "kirkon virallinen linja"

Jo viime vaaleissa kirkon virallisen linjan kannattajat eli uudistusmieliset voittivat seurakunnan luottamuselimissä enemmistön, mutta seurakunnan käytännön toiminta on silti ollut tiukasti "perinteistä" linjaa edustavan kirkkoherra Keijo Rainerman hallussa.

Uudistusmielisten listalla on tällä kertaa laaja ja merkittävä poliitinen yhteisrintama kokoomuksesta ja perussuomalaisista vihreisiin ja demareihin saakka. Konservatiivit ovat omalla listallaan.

Naispappeus ja seurakuntakeskus puhuttavat

Kiistat ovat kärjistyneet tällä vaalikaudella muun muassa puhuttaessa Niinisalon seurakuntakeskuksen asemasta. Uudistusmieliset katsovat, että keskus myytiin tarkoituksella konservatiivien yhdistykselle, joka alkoi pyörittää omaa seurakuntatoimintaa tiloissa.

Asiasta on tehty valituksia tuomiokapitulille saakka, koska valittajien mukaan kirkkoherra Rainerma on toiminut kirkon sääntöjen vastaisesti käydessään pitämässä tilaisuuksia Niinisalon tiloissa.

Tuomiokapituli on esiintynyt asiassa sovittelevasti, joten kirkkoherra on saanut jatkaa virassaan ilman varoituksia.

Tuomiokapitulin mukaan Niinisalon kappeliyhdistyksen jumalanpalvelukset eivät kuitenkaan ole evankelis-luterilaisia jumalanpalveluksia, ja ne ovat kilpailevaa toimintaa Kankaanpään seurakunnan toiminnan kanssa.

Yksi seurakuntaa jakava kysymys on suhtautuminen naispappeihin. Rainerman aikana seurakuntaan ei ole palkattu naispappeja.

Konservatiivinen kirkkoherra pian eläkkeelle

Kirkon virallista linjaa edustavan ryhmän yhtenä merkittävimmistä jäsenistä on eduskunnan varapuhemies Anssi Joutsenlahti (ps.), jonka mielestä vanhoilliset suhtautuvat uudistusmielisiin niin, että heidän veronsa kelpaavat, mutta muuten he ovat toisen luokan seurakuntalaisia.

– Ensi vaalikaudella valitaan uusi kirkkoherra, koska Keijo Rainerma joutuu ikänsä puolesta jäämään eläkkeelle. Toivomme, että voitamme vaalit ja seurakuntalaiset saavat valita uuden kirkkoherran, itsekin pappina työskennellyt Joutsenlahti sanoo.

Rainerma on seurakunnan kiistoissa halunnut korostaa toimivansa kirkon yhtenäisyyden puolesta. Hänellä on seurakunnassa oma vankkumaton tukijoukkonsa, ja häntä pidetään karismaattisena kirkkoherrana.