Torontolaiset valitsivat konservatiivisen pormestarin kohutun Rob Fordin tilalle

Huumeita käyttänyt ja humalassa öykkäröinyt Ford valittiin kuitenkin Toronton kaupunginvaltuustoon.

Ulkomaat
Rob Ford.
Toronton pormestari Rob Ford.Warren Toda / EPA

Torontolaiset äänestivät maanantaina skandaaleissa ryvettyneen pormestarinsa Rob Fordin seuraajaksi maltillisia konservatiiveja edustavan John Toryn.

Tory sai noin 40 prosenttia äänistä. Toiseksi eniten ääniä sai Fordin veli Doug, noin 34 prosenttia.

Crack-kokaiinin käytön myöntänyt Rob Ford pyrki jatkokaudelle, kunnes hänellä todettiin harvinainen vatsasyöpä runsas kuukausi sitten. Sen jälkeen Doug Ford korvasi veljensä pormestariehdokkaana, ja tämä puolestaan asettui ehdolle kaupunginvaltuustoon.

Rob Ford valittiinkin maanantaisissa paikallisvaaleissa kaupunginvaltuustoon samalta alueelta, mitä hän oli edustanut ennen kauttaan Toronton johdossa.

– Neljän vuoden päästä näette uuden esimerkin siitä, että Fordin perhe ei koskaan, ikinä, luovuta, Rob Ford sanoi vihjaten, että voisi asettua uudelleen ehdolle seuraavissa pormestarinvaaleissa.

Video huumeidenkäytöstä vuosi julkisuuteen

Fordin pormestarikauden loppua sävyttivät uutiset hänen huumeidenkäytöstään ja humalaisesta öykkäröinnistään. Viime vuonna Ford tunnusti käyttäneensä huumeita sen jälkeen, kun video hänestä polttamassa crackia vuosi julkisuuteen.

Kaupunginvaltuusto vei Fordilta suurimman osan valtaoikeuksista muttei kyennyt erottamaan häntä, sillä häntä ei ollut tuomittu mistään rikoksesta.

Uudeksi pormestariksi valittu Tory on luvannut olla tasapainoinen, vastuullinen johtaja ja panna Toronton julkisen liikenteen kuntoon.

Toronton yliopiston valtio-opin professori Nelson Wiseman arvioi uutistoimisto AP:lle, että Toryn kaudella Toronton paikallispolitiikka tuskin rikkoo kansainvälistä uutiskynnystä.

– Persoonallisuudeltaan he ovat toistensa peilikuvia, mutta kuka tahansa on tylsä Rob Fordiin verrattuna, hän sanoi.

– Tämä on ollut kauhean viihdyttävä sirkus. Valitettavasti esirippu on laskeutunut.