Kemin perussuomalaiset kieltäytyivät Nenäpäivän yhteiskuvasta – "autettavia olisi kotimaassakin"

Kemin perussuomalaisten valtuustoryhmä harmistui kaupungin osallistumisesta Nenäpäivän keräykseen virallisena "nenäkaupunkina". Perussuomalaisten mielestä kotimaassakin olisi autettavia, joten leikkimieliseen yhteiskuvaan osallistuminen ei tullut kysymykseen.

Kotimaa
Markkinavalvojan liivi, jonka selässä teksti "Kemin perussuomalaiset ry".
Antti Heikinmatti / Yle

Perussuomalaisten Kemin valtuustoryhmä kieltäytyi maanantain valtuuston kokouksessa osallistumasta Nenäpäivän yhteiskuvaan muiden valtuutettujen kanssa. Ryhmäpäätöksen takana on se, että Nenäpäivän keräystulot käytetään "ulkomaalaisten" hyväksi.

– Kuvaus olisi ollut tietysti lähinnä symbolinen ele, mutta meidän mielestämme tässäkin pitää suoraselkäisesti seistä puolueen arvojen takana. Emme voi olla mukana keräyksessä, jonka tuotot menevät ulkomaille vaikka kotimaassakin on autettavia, perustelee valtuustoryhmän puheenjohtaja Harri Tauriainen.

Kemi on virallinen "nenäkaupunki" tämänvuotisessa Nenäpäivän keräyksessä. Osana kampanjaan osallistumista kulttuurikeskuksessa järjestettiin viime perjantaina tapahtuma, jossa kemiläiset järjestöt keräsivät rahaa Nenäpäivän pottiin.

Tällä hetkellä Kemin keräyssaalis on noin 9 000 euroa.

"Koululaisiakin painostetaan osallistumaan"

Tauriaisen mielestä on harmillista, että vastaaviin keräyksiin painostetaan osallistumaan myös muun muassa koululaisia.

– Jos luokkaretkiin halutaan kerätä rahaa, niin se on tuomittavaa. Näihin ulkomaille meneviin apukeräyksiin oppilaita taas painostetaan osallistumaan, moittii Tauriainen.

Hänen mukaansa päätös Nenäpäiväkuvauksen boikotoimisesta syntyi ryhmässä jo viime viikolla. Kemin Perussuomalaiset aikoo nostaa keräysasiat keskusteluun valtuustossa myös jatkossa.

– Tässä tehtiin päätös nyt ihan tämän yksittäistapauksen pohjalta. Meidän on kuitenkin harkittava myös keskustelun avaamista kaupungin linjasta yleisemminkin näissä keräysasioissa, Tauriainen sanoo.

– Perussuomalaisissa, kuten muissakin suurissa puolueissa, on monia eri näkemyksiä ja kantoja asioihin. Meidän mielestämme tässä toimittiin kuitenkin puolueen linjan mukaisesti.