Australian tiedeakatemia: Hallituksen suunnitelma ei pelasta Isoa valliriuttaa

Suojelusuunnitelma ei paranna riutan tilannetta eikä edes pysäytä sen vahingoittumista, tiedeakatemia sanoo kannanotossaan.

Ulkomaat
Queenslandin rannikolla sijaitseva koralliriutta.
Queenslandin rannikolla sijaitseva 2 300 kilometrin pituinen Iso valliriutta on toistaiseksi yksi maailman parhaiten säilyneistä koralliriutoista.AIMS / EPA

Australian tiedeakatemian mukaan hallituksen luonnostelema Ison valliriutan suojelusuunnitelma ei riitä pysäyttämään sen tuhoutumista. Tiedeakatemian lausunnosta kertoi muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä suunnitelma ei palauta riuttaa entiselleen, se ei edes pidä ennallaan sen jo vahingoittunutta tilaa, professori Terry Hughes, yksi lausunnon kirjoittajista, sanoi tiedotteessa BBC:n mukaan.

Australian hallitus valmistelee vuoteen 2050 saakka ulottuvaa suunnitelmaa Ison valliriutan suojelemiseksi, ja luonnokseen sai jättää lausuntoja maanantaihin asti.

Tiedeakatemian mukaan suunnitelmassa ei oteta huomioon riutan suurimpia rasitteita: ilmastonmuutosta ja rannikon rakennustöitä. Aiemmin tänä vuonna Australia hyväksyi suuren hiilisataman rakentamisen ja maa-aineksen läjittämisen Ison valliriutan läheisyyteen.

– On myös enemmän kuin masentavaa nähdä, että riutan suurin uhka – ilmastonmuutos – käytännössä jätetään huomiotta tässä suunnitelmassa, Hughes sanoi luonnoksesta.

Queenslandin rannikolla sijaitseva 2 300 kilometrin pituinen Iso valliriutta on toistaiseksi yksi maailman parhaiten säilyneistä koralliriutoista, vaikka puolet sen koralleista on tuhoutunut kolmen viime vuosikymmenen aikana.

Riutta on yksi Unescon maailmanperintökohteista, ja Unesco on uhannut julistaa sen vaarantuneeksi kohteeksi.