"Seksististä ja leimaavaa" – miehet ärähtivät lentoyhtiöille

Miesten tasa-arvo ry ei sulata lentoyhtiöiden harjoittamaa miesten syrjintää. Yle kertoi viime viikolla tapauksesta, jossa yksin matkustanutta 10-vuotiasta suomalaistyttöä ei päästetty istumaan tutun miehen viereen lentokoneessa.

Kotimaa
Air France A320 -kone lähtee nousuun Montpellierin kentältä Ranskasta.
Guillaume Horcajuelo / EPA

Miesten tasa-arvo ry tuomitsee lentoyhtiöiden miesmatkustajiin kohdistuvan syrjinnän.

Yhdistys viittaa tapaukseen, jossa lentoyhtiön vastaanottovirkailija ei suostunut päästämään yksin matkustanutta 10-vuotiasta tyttöä istumaan miespuolisen perhetuttavan viereen matkan ajaksi, vaikka tytön perhe sitä toivoi. Lentoyhtiön mukaan tapauksessa oli kyse väärinymmärryksestä.

– Syrjivää käytäntöä ei kuitenkaan selvästi tuomittu. Kyse on selvästi sukupuoleen liittyvistä seksistisistä ja leimaavista ennakkoluuloista sekä sukupuolisyrjinnästä, Miesten tasa-arvo ry:n kannanotossa todetaan.

Yhdistys pitää erityisen ikävänä sitä, että useilla lentoyhtiöillä on käytössään ohjeistus joka kieltää yksin matkustavien lasten istuttamisen miesmatkustajien viereen lennoilla. Ylen jutussa kerrottiin, että eurooppalaisista lentoyhtiöistä ainakin Air France ja British Airways ovat käyttäneet tällaista ohjeistusta.

Voiko kukaan edes kuvitella, että tällaiset leimaavat ja syrjivät käytännöt vain hiljaisesti hyväksyttäisiin, jos ne kohdistuisivatkin miesten sijasta naisiin?

Miesten tasa-arvo ry

– Kysymys kuuluu, miksi tällaista käytöstä katsotaan vuodesta toiseen läpi sormien? Voiko kukaan edes kuvitella, että tällaiset leimaavat ja syrjivät käytännöt vain hiljaisesti hyväksyttäisiin, jos ne kohdistuisivatkin miesten sijasta naisiin?

Miesten tasa-arvo ry vaatii suomalaisia viranomaisia selvittämään, onko jollakin lentoyhtiöllä käytössään tällaisia ohjeistuksia Suomessa lennettävillä, Suomesta lähtevillä tai Suomeen saapuvilla lennoilla. Se haluaa, että EU-tasolla tehdään vastaava selvitys.

– Seksistisiä ja syrjivä ohjeistuksia ylläpitäviä lentoyhtiöitä on vaadittava luopumaan niistä uhkasakkojen ja, viime kädessä, lentotoiminta-ja liikenneluvan peruuttamisen uhalla. Sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomessa turvattu jo perustuslaissa. Lissabonin sopimuksella tasa-arvo nostettu myös yhdeksi EU:n perusarvoista.

Miesten tasa-arvo ry on Miessakit ry:n ja Vihreä miesliike ry:n ohella yksi Miesjärjestöjen keskusliiton perustajajärjestöistä.