1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vapaavuori toppuuttelee epäilyjä GTK-nimityksen poliittisuudesta - "Kaikilla on taustansa"

Yle Uutisten haastattelemat asiantuntijat ovat ilmaisseet turhautuneisuuttaan pääjohtajan valintaprosessiin.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on kommentoinut ensimmäistä kertaa Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajan nimitysprosessia.

Vapaavuori sanoi tiistaina Yle Uutisille, että nimityksessä ei ollut kyse poliittisesta virkanimityksestä. Keskuksen johtoon nimitettiin viime viikolla hallintotieteiden maisteri Mika Nykänen.

Vapaavuoren mukaan kahden viimevaiheessa olleen ehdokkaan välillä valinnassa painotettiin yleistä johtajakokemusta. Loppusuoralla olivat Talvivaaran johtaja Eeva Ruokonen ja Teknologiateollisuuden johtaja Mika Nykänen.

Nimitys valmisteltiin Vapaavuoren alaisuudessa, ja jotkut alan asiantuntijat ovat pitäneet nimitystä ainakin osittain poliittisesti motivoituneena. Nykänen on toiminut aiemmin kokoomuksen eduskuntaryhmässä eduskunta- ja tiedotussihteerinä.

Vapaavuoren mukaan Nykäsen vahvuutena oli laaja-alainen yhteiskunnan tuntemus.

– Kysymys oli laaja-alaisesta toimialan, hallinnon, sidosryhmien, yhteiskunnan päätöksenteon toimintatavan tuntemuksesta, elinkeino- ja teollisuuspolitiikan osaamisesta, kyvystä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, verkottumiseen, tämäntyyppisiä yleisiä johtajaominaisuuksia, ja riittävä alakohtainen osaaminen, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuoren mukaan Nykäsen kokoomustausta ei vaikuttanut valintaan.

– Kaikilla ihmisillä on oma taustansa, ei kokoomustausta tässä ollut olennainen tekijä. Ei vaikuttanut, Vapaavuori sanoi Yle Uutisille.

Vapaavuoren mukaan hakuprosessi toteutettiin varsinkin alkuvaiheessa paljolti virkatyönä.

–  Kyse on kokonaisarvioinnista. Tässä yhteydessä on koettu, että yleinen johtamiskokemus maailmassa, jossa GTK:hon kohdistuu monentyyppisiä muutostarpeita, katsottiin tärkeämmäksi, Vapaavuori sanoo.

"Kokoomus näyttää olevan aika paniikissa"

Joidenkin nimitysprosessia seuranneiden keskuudessa Nykäsen valinta on herättänyt oudoksuntaa ja paheksuntaa.

Yle Uutiset on kartoittanut GTK:n nimitysprosessia tuntevien henkilöiden näkemyksiä, ja useat ovat ilmaisseet pettymystään. Alalla toimivina he eivät halua esiintyä julkisuudessa nimellään.

Yksi kaivosteollisuuden johtava asiantuntija kertoo saaneensa vaikutelman, että nimitysprosessi oli alunperin "ohjautunut". Useat sanovat, että mukana oli päteviä hakijoita, jotka eivät edenneet edes haastatteluun.

– Näitähän nämä tapaavat olla. Ei mikään yllätys, kun kyseessä on tällainen tehtävä, hän sanoo.

Toinen henkilö ilmaisi turhautuneisuuttaan prosessiin. 

– Äärimmäisen harmillista. Tämä vetää surulliseksi. Edesvastuutonta, hän sanoi Yle Uutisille.

Kolmas henkilö kuvaa nimitystä poliittiseksi.

– Kokoomus näyttää olevan aika paniikissa. Se nimittelee henkilöitä joka paikkaan. Vaikuttaa siltä, että he pelkäävät miten keväällä käy, hän sanoo.

Nimitetyksi tullut Mika Nykänen on itse kiistänyt poliittisen sidonnaisuuden merkityksen nimityksessä.

–  En koe sitä poliittisena. En alunpitäenkään odottanut erityiskohtelua, koko ajan on ollut avoimesti tiedossa, että olen toiminut aikanaan politiikassa avustajatehtävissä. Se on sitten synti tai vahvuus, kokemusta se on sekin kokemus omaan työuraani tuonut, Nykänen sanoi Yle Uutisille.

Rannalle haussa jäivät muun muassa Suomen Kaivannaisteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela, Suomen Malmi Oy:ssä usean vuoden ajan johtajana toiminut Tuomo Laitinen, Talvivaaran kaivosyhtiön kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen, ja niin GTK:ssa kuin työ- ja elinkeinoministeriössä johtotehtävissä työskenteleviä henkilöitä.

Yksi hakuun osallistuneista pitää tilannetta epäreiluna.

– Tuntuu ikävältä miten meni. Olisin tyytyväinen, jos olisin hävinnyt reilun kisan, poliittiset jutut ovat mitä ovat, hän totesi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kuvasi hiljattain poliittisten virkanimitysten olevan vanhanaikaisia, ja korosti avoimuuden tärkeyttä nimitysten yhteydessä.