Talousfoorumin tyly laskelma: Sukupuolten tasa-arvo voi toteutua työpaikoilla 81 vuoden kuluttua

Nykyvauhdilla naisten ja miesten tasa-arvo toteutuu työelämässä reilun 80 vuoden kuluttua. Näin arvioidaan Maailman talousfoorumin tasa-arvoraportista.

Ulkomaat
Tasa-arvo
Yle Uutisgrafiikka

Maailman talousfoorumin tasa-arvoraportin mukaan naisten ja miesten tasa-arvo on parantunut hyvin hitaasti työelämässä kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan nopeampaa kehitystä on tapahtunut koulutuksessa ja terveydessä.

Työelämän tasa-arvo ei kuitenkaan etene toivotulla tavalla eikä tolkullisella vauhdilla. Nykytahdilla työelämän ja taloudellisen osallistumisen tasa-arvon toteutuminen vie maailmanlaajuisesti 81 vuotta, arvioidaan Maailman talousfoorumin raportissa.

Usemmissa valtioissa suunta on oikea, mutta tahti hidas - kuudessa maassa on tapahtunut kauttaaltaan takapakkia tasa-arvoasioissa verrattuna edelliseen raporttiin. Vertailussa on mukana 142 maailman valtiota.

Pohjoismaat kärkiviisikossa

 

Tasa-arvoa kokonaisuutena tarkastellessa Pohjoismaat ovat kovaa luokkaa. Islanti on vertailun ykkössijalla, toisena on Suomi, kolmantena Norja, neljäntenä Ruotsi ja viidentenä Tanska. Myös vuosi sitten kärkikolmikko oli sama.

Kärkikymmenikössä on rikkaiden teollisuusmaiden lisäksi mielenkiintoisia menestyjiä. Väli-Amerikan Nigaragua on kuudentena, kansanmurhasta toipuva keskiafrikkalainen Ruanda seitsemäntenä ja Kaakkois-Aasian saarivaltio Filippiinit yhdeksäntenä.

Kymmenen kärjessä olivat myös Irlanti ja Belgia. Euroopan maista Saksa nousi sijalla 12. ja Ranska sijalle 16. Britannia tippui sijalle 26.

Ruanda on ensimmäisenä Afrikan maana noussut tasa-arvovertailun kärkikymmenikköön. Ruandan menestyksen yhtenä perusteena on se, että työelämään osallistuu lähes yhtä paljon naisia kuin miehiä.

Afrikan valtioista toiseksi parhaiten menestyi Burundi, joka oli sijalla 17.

Kuudessa maassa takapakkia

 

Kymmenen vuoden aikana naisten ja miesten tasa-arvo on heikentynyt Sri Lankassa, Malissa, Kroatiassa, Makedoniassa, Jordaniassa ja Tunisiassa.

Vertailun mukaan kaikkein huonoimmin tasa-arvoasiat ovat kolmessa epävakaassa valtiossa: Jemenissä, Pakistanissa ja Tšadissa.

Vertailussa on huomioitu työelämä, poliittinen osallistuminen, koulutusmahdollisuudet ja terveys.

Naisten poliittinen osallistuminen on alue, jolla on tapahtunut tasa-arvossa suhteessa eniten edistystä kymmenessä vuodessa. Tämä siitäkin huolimatta, että maailman päättäjistä vain viidennes on naisia.

Naisia on kansanedustajina neljännes enemmän ja ministereinä puolet enemmän kuin vuosikymmen sitten.

Suurista maista Yhdysvallat nousi Maailman talousfoorumin tasa-arvovertailussa kolme pykälää sijalle 20. Asemien parantumiseen vaikutti erityisesti palkkaerojen kaventuminen. Brasilia oli sijalla 71., Venäjä 75., Kiina 87. ja Intia 114. sijalla.