Ruotsin radio: Puolustusministeri Hultqvist haluaa selvittää asevelvollisuuden palauttamista

Peter Hultqvistin mukaan sekä miehiä että naisia koskevan asevelvollisuuden palauttamiseen tarvittaisiin laaja poliittinen yksimielisyys. Hän sanoi Ruotsin radiolle, että taustalla ovat puolustusvoimien ongelmat henkilöstön rekrytoinnissa.

Ulkomaat
Peter Hultqvist.
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ruotsin tuore puolustusministeri Peter Hultqvist kertoi tiistaina Ruotsin radion (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että hän haluaa selvittää sekä miehiä että naisia koskevan asevelvollisuuden palauttamista.

Sosiaalidemokraatteja edustavan Hultqvistin mukaan asevelvollisuuden palauttamiseen tarvittaisiin kuitenkin laajaa poliittista tukea. Sosiaalidemokraatit vastustivat asevelvollisuuden poistamista vuonna 2010, mutta hyväksyivät ammattisotilaisiin perustuvat puolustusvoimat.

Hultqvistin mukaan puolustusvoimilla on ongelmia henkilöstän rekrytoinnissa, ja monet lähtevät palveluksesta kolmen–neljän vuoden jälkeen.

– Se luo tilanteen, jossa meidän täytyy kouluttaa enemmän väkeä, mutta se luo myös taloudellisia ongelmia, hän sanoi.

Turvallisuuspolitiikkaa suunnitteleva parlamentaarinen puolustustoimikunta on Ruotsin radion mukaan kuitenkin ollut yksimielinen nykyjärjestelmän jatkamisesta.