Vekaruksen luontoalue karistaa kiireen koskien pauhuun

Vekaruksen luonto- ja ulkoilualue Joensuun Tuupovaarassa on yksi Kotajoen huippupaikoista. Vekaruksessa kuohuu kolme koskea, ja siellä kävijää tervehtivät jyhkeät kuuset ja männyt, liito-orvat ja linnut. Noin kuudenkymmenen kilometrin päässä Joensuun keskustasta oleva Vekarus tempaisee hetkessä pois arjesta.

Kuva: Yle / Tarja Laitinen

Kapea hiekkatie tuntuu aluksi vievän - ei minnekään. Mutta kun tien päässä nousee autosta pois, tutkailee mustanpuhuvia kuusia ja kulee veden pauhun, tietää, että nyt kiire on takana.

Vekaruksen luontokohde itärajan tuntumassa on osa Tuupovaaran taajamasta Hoilolaan ulottuvaa retkireittiä, Paimenpojan polkua.

Tämä on tällainen helmi täällä Kotajoen rannalla.

Merja Kuukkanen

– Paikka oli 90-luvun loppupuolella pienen piirin, kalastajien ja metsästäjien tiedossa. Tuolloin heräsi ajatus, että tämä olisi hyvä saada yleisempään käyttöön, kun tämä on tällainen helmi täällä Kotajoen rannalla, muistelee Joensuun kaupungin metsätalousinsinööri Merja Kuukkanen.

Metsätalousinsinööri Merja Kuukkanen silmäilee näkymiä Vekaruksen ulkoilualueella. Kuva: Yle / Tarja Laitinen

Luontoalueella kiertää vajaan kolmen kilometrin mittainen reitti, jonka ehdoton valttikortti ovat kosket: Vekaruskoski, sekä Kallio- ja Myllykoski. Viimeisimmän ylle on ripustettu riippusilta.

– Siinä on tietysti sitä riippusillan ylittämisen jännitystä, se vähän huojuu ja heiluu, mutta turvallista siitä on mennä yli, naurahtaa Merja Kuukkanen ja toteaa samalla, että keväisin sillan ja kosken väliin jää matkaa parisen metriä.

Luonnon ja harrastamisen kirjo valtaisa

Vekaruskosken luona valtalajina ovat vanhat kuuset, Myllykosken luona voi ihailla mäntyjä ja sekametsää. Luontoanti varsin pienellä paikalla on muutenkin yllättävän rikas. On sieniä, marjoja ja runsaslukuisesti eläimiä linnuista liito-oravaan.

Vekaruksen kota-alue on esteetön. Kuva: Yle / Tarja Laitinen

Kalastusluvan voi hakea Tuupovaaran keskustan kaupasta tai Koveron huoltoasemalta. Kalastajien harmiksi istutettu taimen on vaihtunut kirjoloheen.

– Siitä on kalastajilta tullut negatiivista palautetta, mielellään niitä taimenia täältä pyydettäisiin, toteaa Merja Kuukkanen.

Marjastuksen, sienestyksen ja kalastuksen lisäksi Vekarus on osa melonta- ja moottorikelkkailureitistöjä. Paikassa on laavuja, vuokrattava tupa ja sauna, sekä kota-alue, jonne voi esteettömästi kulkea pyörätuolilla.

– Täällä olet ihan eri maailmassa hyvin äkkiä, tosi lähellä on tosi hieno paikka, tuumii Vekaruskosken pintaa unelmoiden katseleva Merja Kuukkanen.