1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Näkökulma: Toriparkki on Turun poliittinen ikiliikkuja

Turun toriparkkihankkeen historia on täynnä voittoja ja tappioita katsantokannasta riippuen. Yhteisenä piirteenä on, että hävinnyt osapuoli on aina noussut kumpujen yöstä uusin voimin ja uusin keinoin, kirjoittaa Yle Turun toimittaja Hannu Vähämäki.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Turun taistojen tanner, toriparkki, sisältää yhä enenevässä määrin elämää suurempien kertomusten piirteitä. Sinivalkoisen Rintaman Olavi Mäenpää olikin taannoisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa oikeilla jäljillä luonnehtiessaan hanketta torin, lapion ja Jarkon kolmiyhteydeksi.

Torilla Mäenpää tarkoitti tietysti Kauppatoria, jonka savimaahan pysäköintilaitos on tarkoitus kaivaa. Lapio lienee modernimpi vastine Suomen kansalliseepoksessa "Täällä Pohjantähden alla" esiintyneelle kuokalle. Jarkko on sitten arkipäiväisemmin Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen, joka on vuodattanut hikeä ja kyyneleitä toriparkin mahdollistavan kaavamuutoksen valmistelijana.

Toriparkin draaman kaarta on Turussa väännelty ja käännelty viimeiset 20 vuotta mitä kekseliäimmin keinoin. Kunnallinen demokratia on tässä asiassa pannut parastaan tai osoittanut toimimattomuutensa. Vuosien saatossa on kertynyt lukuisa joukko selvityksiä, lisäselvityksiä, tulkintoja, uustulkintoja, valituksia, mielipiteitä, muistutuksia, huomautuksia, vetoomuksia, vaatimuksia, aloitteita ja ehdotuksia toriparkin puolesta tai sitä vastaan. Yhteistä molemmille osapuolille on se, että periksi ei anneta.

Myös todennäköisyyslaskenta ja psykologinen pelisilmä ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. Tämän todisti viimeksi maanantai-iltana kokoomuksen uusi nouseva tähti, valtuustoryhmän puheenjohtaja Lauri Kattelus, jolle on viime aikoina sälytetty toriparkin maaliin saattamisen tehtävä.

Kattelus tulkitsi valtuustosalissa vallinneen ilmapiirin ja ryhmien kokoonpanoissa tapahtuneet muutokset toriparkin vastaisiksi. Hän päätti Sdp:n tuella pyytää "varmuuden vuoksi" käsittelyssä olleen Kauppatorin kaavan uudelleen valmistelun pöydälle odottamaan suotuisampia olosuhteita. Näin siitäkin huolimatta, että vielä aamulla valtuustoryhmät olivat päättäneet olla jarruttamatta asiaa.

Toriparkin vastustajien johtohahmoihin lukeutuva vihreiden Elina Rantanen ennakoi, että seuraavassa valtuuston kokouksessa pysäköintilaitoksen kannattajat saavat taakseen niukan enemmistön.

Mutta taistelu jatkuu. Ensi vuonna kättä väännetään vuokrasopimuksesta ja katusuunnitelmasta. Hallinto-oikeudessakin on sisällä jälleen yksi toriparkin vastainen valitus. Lisäksi vuonna 2016 järjestetään kuntavaalit, joiden jälkeen palapeli voi mennä uusiksi.

Turun keskustan kiinteistönomistajien ja yritysten pitäisi investoida noin 100 miljoonaa euroa pysäköintilaitoksen toteutukseen. Kuka uskaltaa ja jaksaa odottaa? Poliittinen ikiliikkuja ei osoita edelleenkään pysähtymisen merkkejä.