Hyppää sisältöön

Nämä virukset tappavat eniten

Ebola tappaa suuren osan taudin saaneista, mutta vielä tappavampi on esimerkiksi kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain surmaava rabies. Eniten kuolemia vaatii kuitenkin aids ja historian kuluessa maailmalla on riehunut vielä tuhoisempia virusepidemioita.

Punaisen ristin työntekijät kantoivat ruumista, jonka uskotaan kuolleen ebolaan, Liberiassa 24. lokakuuta. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Maailmalla pelkoja herättäneen Länsi-Afrikan Ebola-epidemian on aiheuttanut virus, joka surmaa yli puolet sairastuneista.

Ebola on kuitenkin vain yksi tappavimmista viruksista. Esimerkiksi rabiekseen kuolevat lähes kaikki sairastuvat.

Viruksen vaarallisuutta voi arvioida sairastuneiden kuolleisuusasteen lisäksi myös niiden aiheuttamien kuolonuhrien määrällä. Tämänhetkinen Ebola-epidemia on tähän mennessä vaatinut Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin 5 000 kuolonuhria Länsi-Afrikassa.

Esimerkiksi HI-virus on tähän mennessä vaatinut kolmessa vuosikymmenessä noin 25 miljoonaa kuolonuhria ja 1900-luvun alussa espanjantauti surmasi kymmeniä miljoonia 1,5 vuodessa. Kaikkein tappavin on vuosisatojen varrella ollut isorokko, jonka WHO julisti vuonna 1980 kadonneeksi maailmasta.

Maailman vaarallisimpia viruksia on listannut muun muassa yhdysvaltalainen lääketieteellinen sivusto Medscape (siirryt toiseen palveluun), joka tarkastelee vaarallisuutta sekä viruksen tappavuuden, kuolleiden määrän että kuolleiden kokonaismäärän mukaan.

Lähes kaksi miljoonaa ihmistä kuolee joka vuosi aidsiin

Vuosittain satoja tuhansia tai jopa yli miljoona kuolemaa aiheuttavia viruksia ovat HI-virus, hepatiittivirukset, influenssa, papilloomavirus, rabies, denguekuume ja rotavirus.

HI-virus

HI-viruksen (siirryt toiseen palveluun) aiheuttamaan aidsiin kuolee vuosittain 1,6–1,9 miljoonaa ihmistä. Kolmen viime vuosikymmenen aikana tauti on vaatinut yli 25 miljoonan ihmisen hengen.

1980-luvulla löytynyt HI-virus on lentiviruksiin kuuluva ihmisen immuunipuutosvirus, joka tuhoaa elimistön puolustusjärjestelmää. Aidsiksi kutsutaan hiv-tartunnan viimeistä vaihetta, jolloin elimistön puolustuskyky on selvästi heikentynyt ja potilas sairastuu johonkin hivin liitännäistautiin.

Suomessa (siirryt toiseen palveluun) on 2000-luvulla todettu alle 200 hiv-tartuntaa vuosittain. Aidsiin on kuollut 15–30 suomalaista vuodessa.

Tartunnan saaneiden hoito on kehittynyt huomattavasti, mutta vain noin puolet pääsee antiretroviraaliseen hoitoon. Nykyisin viruksen kantajia on arviolta noin 34 miljoonaa, joista 69 prosenttia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Hepatiitti

Hepatiitti (siirryt toiseen palveluun) on viruksen aiheuttama maksatulehdus, johon kuolee maailmassa vuosittain arviolta miljoona ihmistä.

Eniten kuolemia aiheuttaa B-hepatiitti, noin 600 000. Hepatiitti C surmaa arviolta 350 000 ja hepatiitti E 70 000 ihmistä vuodessa. A- ja B-hepatiittiin on olemassa tehokas rokote.

Suomessa todetaan vuosittain 20–30 matkalla saatua A-hepatiittitartuntaa. B-hepatiittitartuntoja Suomessa todetaan noin 300 ja C-hepatiittitartuntoja noin 1 200. D- ja E-hepatiittia Suomessa todetaan vain harvoin.

Influenssa

Influenssa (siirryt toiseen palveluun) on viruksen aiheuttama äkillinen hengitysteiden tulehdus, johon  kuolee vuosittain 250 000–500 000 ihmistä.

Viruksia on kahta päätyyppiä, A:ta ja B:tä. Influenssa B:n epidemiat ovat keskimäärin lievempiä. Influenssapandemiasta on kyse silloin, kun epätavallisen voimakas uuden A-tyypin viruksen aiheuttama influenssa-aalto leviää nopeasti ympäri maapallon.

Suomessa (siirryt toiseen palveluun) influenssan seurauksena kuolee vuosittain satoja ihmisiä.

Papilloomavirus HPV

Papilloomavirukset (siirryt toiseen palveluun) aiheuttavat vuosittain noin 275 000 kuolemaa.

HPV-viruksia tunnetaan yli sata tyyppiä. Osalla viruksen aiheuttama tulehdus johtaa kohdunkaulan syöpään, joka on naisten toiseksi yleisin syöpä maailmassa.

Suomessa kohdunkaulansyöpään sairastuu vuosittain noin 170–180 naista, ja kuolee noin 50–70.

Rabies eli raivotauti tai vesikauhu

Rabiekseen (siirryt toiseen palveluun) kuolee joka vuosi yli 55 000 ihmistä.

Rabies on ensisijaisesti eläinten tauti ja tarttuu ihmiseen eläimestä. Tauti johtaa oireiden puhkeamisen jälkeen lähes väistämättä kuolemaan, mutta ennen oireiden puhkeamista sitä voidaan hoitaa rokotteilla.

Rabies on Euroopassa hyvin harvinainen ja Suomen Maailman terveysjärjestö WHO julisti rabieksesta vapaaksi maaksi 1990-luvulla.

Denguekuume

Denguekuume (siirryt toiseen palveluun) surmaa joka vuosi 12 500–25 000 ihmistä.

Virusta levittävät aedes-suvun hyttyset. Tartunnan saa vuosittain noin 50–100 miljoonaa ihmistä. 20 viime vuoden aikana tauti on yleistynyt nopeasti, mihin pidetään syynä kaupungistumista.

Tautia esiintyy yli sadassa maassa. Suomalaisilla matkailijoilla todetaan noin 50 denguekuumetapausta vuodessa. Tautiin on kuollut yksittäisiä suomalaisia.

Rotavirus

Rotavirus (siirryt toiseen palveluun) surmaa vuosittain noin puoli miljoonaa lasta.

Rotavirukset ovat yleisimpiä ripuli-oksennustaudin aiheuttajia ja niitä on useita eri tyyppejä. Virusta vastaan on olemassa rokote ja Suomessa se kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Toissa vuonna Suomessa todettiin 282 rotavirustapausta.

Myös Marburgin virus ja lassakuume tappavat

Ebolan lisäksi tappaviin verenvuotokuumeisiin (siirryt toiseen palveluun) kuuluvat myös Marburgin viruksen ja lassaviruksen aiheuttamat taudit. Hyvin korkea kuolleisuus on myös lyssaviruksilla, joihin rabies kuuluu. Viruksia on eri tyyppejä, joiden kuolleisuusaste vaihtelee.

Ebola-virus

Ebola-virus (siirryt toiseen palveluun) surmaa ilman hoitoa 25–90 prosenttia tartunnan saaneista.

Ebola on filoviruksen aiheuttama verenvuotokuume, jota esiintyy pääasiassa Afrikassa. Ebolaan ei ole tehokasta lääkehoitoa tai rokotetta.

Värjätty elektronimikroskoopin kuva ebolaviruksesta. Kuva: Frederick A. Murphy / EPA

Marburgin virus

Marburgin virukseen kuolee 24–88 prosenttia tartunnan saaneista.

Ebolan tavoin Marburgin virus on filovirus, joka aiheuttaa vakavan verenvuotokuoumeen. Siihenkään ei ole lääkehoitoa. Tautia esiintyy pääasiassa Afrikassa. Kuten Ebolan myös Marburgin viruksen aiheuttamien tartuntojen uskotaan olevan lähtöisin hedelmälepakoista, apinoista ja muista sairastuneista nisäkkäistä.

Lassa-virus

Lassakuumeeseen (siirryt toiseen palveluun) kuolee arviolta 15–20 prosenttia sairalahoitoon tuoduista, mutta tartunnan saaneista vain noin prosentti.

Lassakuume on arenaviruksen aiheuttama verenvuotokuume, jota esiintyy Länsi-Afrikassa. Siihen kuolee vuosittain noin 5 000 ihmistä. Tartuntojen uskotaan olevan lähtöisin rotista.

Henipavirukset

Henipaviruksiin kuuluvat hendra- (siirryt toiseen palveluun), nipah- (siirryt toiseen palveluun)ja cedar-virukset, jotka tarttuvat ihmisistä eläimiin. Viime mainittu löydettiin vuonna 2012 ja sen uskotaan olevan harmiton, mutta hendran ja nipahin kuolleisuusaste on 50–100 prosenttia.

Henipaviruksista ensimmäiset löydettiin 1990-luvulla ja tautia on esiintynyt etenkin Australiassa ja Malesiassa. Viruksen luonnollisena isäntänä pidetään hedelmälepakoita.

Lyssavirukset

Lyssaviruksiin (siirryt toiseen palveluun) kuuluu muun muassa rabies, jonka kuolleisuusaste on sata prosenttia. Muita lyssaviruksia ovat muun muassa Duvenhagen virus ja lepakkolyssavirus. Vaikka todetut tartunnat ovat ihmisissä harvinaisia, tauti johtaa lähes aina kuolemaan.

Isorokko surmannut satoja miljoonia

Vuosisatojen kuluessa maailmassa on riehunut laajoja virusepidemioita, joihin on kuollut miljoonittain ihmisiä. Tuhoisin virustauti, isorokko on hävitetty, mutta tuhkarokko tekee yhä tuhojaan kehitysmaissa. Pahin tunnettu influenssaepidemia oli vuosisadan alussa riehunut espanjantauti.

Isorokko

Variolaviruksen aiheuttamaa isorokko (siirryt toiseen palveluun)a esiintyi ainakin 3 000 vuoden ajan, mutta WHO julisti taudin hävitetyksi rokotusten avulla vuonna 1980. Isorokkoon kuoli satoja miljoonia ihmistä ja vielä 1970-luvullakin noin kaksi miljoonaa ihmistä vuodessa.

Tappavia epidemioita oli eri puolilla maailmaa ja kuolleisuus tautiin oli jopa 30 prosenttia. Kun eurooppalaiset toivat aikoinaan taudin Amerikkaan ja Australiaan, se aiheutti pahaa tuhoa alueiden alkuperäisväestön keskuudessa. Nykyisin isorokkovirusta säilytetään kahdessa turvalaboratoriossa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Vielä 1800-luvun alussa joka kymmenes kuolemantapaus (siirryt toiseen palveluun) Suomesa oli isorokon aiheuttama. Suomessa isorokkorokotukset tulivat pakollisiksi 1880-luvulla. Viimeinen epidemia Suomessa koettiin vuonna 1936 ja rokotuspakko oli voimassa vuoden 1951 loppuun. Rokotukset jatkuivat vuoteen 1980 asti.

Tuhkarokko

Tuhkarokko (siirryt toiseen palveluun)on paramyksoviruksen aiheuttama herkästi tarttuva infektio, johon kuoli ennen laajamittaisia rokotuksia WHO:n arvion mukaan miljoonia ihmisiä vuosittain.

Kehitysmaissa se on edelleen merkittävä lasten kuolinsyy. WHO (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että vuonna 2012 tuhkarokkoon kuoli 122 000 ihmistä.

Suomessa (siirryt toiseen palveluun) lapset rokotetaan tuhkarokkoa vastaan. Tuhkarokko on Suomessa harvinainen. Viime vuonna tapauksia tuli THL:n tietoon kaksi, mutta huippuvuonna 2011 niitä ilmeni 27.

Espanjantauti

Espanjantauti (siirryt toiseen palveluun) on pahin historian tuntema influenssaepidemia. Siihen kuoli varovaisenkin arvion mukaan yli 20 miljoonaa ihmistä.

Pandemia käynnistyi keväällä 1918 ja tauti tappoi poikkeuksellisesti etenkin nuoria aikuisia. 1,5 vuoden päästä virus katosi. Myöhemmissä tutkimuksissa sen on todettu kuuluneen influenssaviruksen A alatyyppiin H1N1. Alatyypin lieventyneet muutokset aiheuttavat nykyisinkin epidemioita.

Suomessa (siirryt toiseen palveluun) tautiin kuoli 19 000–27 000 ihmistä.

Keltakuume

Tuhoisiin virustauteihin on kuulunut myös hyttysen välityksellä leviävä keltakuume (siirryt toiseen palveluun), joka on aiheuttanut aikoinaan tuhoisia epidemioita.

Nykyisin tautiin kuolee vuosittain noin 30 000 ihmistä. Kuolleisuus on noin kymmenen prosenttia.

Keltakuumetta esiintyy etenkin Afrikassa mutta myös Etelä- ja Väli-Amerikassa. Sitä vastaan on olemassa rokote ja monissa maissa matkailijoilta vaaditaan todistus rokotuksesta. Viruksen pääisäntä on apina.