1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Sijaintiin nähden Suomi selvästi jäljessä" – Venäläinen terveysturisti valitsee mieluiten Saksan

Kymenlaakson keskussairaala sulki hetkellisesti ovensa venäläisiltä synnyttäjiltä, mutta nyt heitä otetaan jälleen vastaan. HUSin yksityinen sairaala Hyvinkäällä tavoittelee suuria määriä venäläisiä asiakkaita, mutta toiminta on alkanut hitaasti.

Kuva: Yle

Venäläiset synnyttäjät ovat jälleen tervetulleita Kymenlaakson keskussairaalaan. Sairaala sulki ovensa venäläisiltä matkasynnyttäjiltä puolitoista vuotta sitten lastensairaalan remontista johtuneen tilanpuutteen vuoksi.

Synnyttäjiä on käynyt muutamia kymmeniä vuodessa. Johtajaylilääkäri Ermo Haaviston mukaan etukäteen sovittuja synnytyksiä ei markkinoida erityisemmin. Rajan takaa tulevat synnyttäjät maksavat omakustannehinnan ja sairaala perii myös pienen voittomarginaalin. Kysyntää eri terveyspalveluille riittäisi Haaviston mukaan, mutta sairaanhoitopiirin resurssit ovat rajalliset.

Osassa sairaaloista, kuten esimerkiksi Lappeenrannassa on luovuttu ulkomaalaisten synnytyksistä niukkojen resurssien takia. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on kuitenkin tehnyt linjauksen, jonka mukaan synnytyksiä voidaan myydä ulkopuolisille.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa venäläisiä synnyttäjiä on käynyt vuosittain vain muutamia. Ylilääkäri Seija Grénmanin mukaan tilojen ja henkilöstöresurssien suhteen ylimääräisiä synnyttäjiä ei voida ottaa vastaan.

– Täytyy muistaa, että synnytys vaatii kuitenkin etukäteen poliklinikkakäynnin ja tiettyjen näytteiden ottamista, joten se sitoo resursseja, sanoo Grénman.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä venäläiset synnyttäjät hoidettiin aiemmin Tammisaaressa, mutta synnytysosasto lakkautettiin. Itänaapurista saapuvat synnyttäjät on lähes vuoden ajan ohjattu Hyvinkään sairaalaan. Toiminnasta vastaa Hyksin Oy, joka tarjoaa yliopistosairaalatason palveluja yksityisesti. Yhtiö asetti kunnianhimoisen pitkän ajan tavoitteen, jonka mukaan Hyvinkäällä hoidettaisiin 200-300 synnytystä vuodessa.

Toistaiseksi venäläisiä synnyttäjiä on kuitenkin käynyt vain kourallinen, noin parikymmentä. Toimitusjohtaja Janne Aaltonen sanoo olevansa pettynyt, sillä ensimmäiselle vuodelle oli budjetoitu 100 synnytystä. Synnytysten turvallisuus Suomessa on tärkeä vetovoimatekijä, mutta Aaltosen mukaan Suomi ei ole todellakaan mikään suurmaa terveysturismin saralla. Hyksin on tehnyt pienimuotoista markkinointia Venäjällä, ja osa synnyttäjätistä tulevat Hyvinkäälle välittäjän kautta.

Selvä ykkönen venäläisten silmissä on Saksa, jossa on myös panostettu markkinointiin. Suosiossa jää myös muun muassa Israelin ja Sveitsin jalkoihin.

– Sijaintiin nähden Suomi on selvästi aliedustettuna venäläisten terveysmatkailussa, toteaa Aaltonen.