Italian presidentti todistaa mafiaoikeudenkäynnissä

Syyttäjät tutkivat, tekivätkö viranomaiset salaisen sopimuksen mafiajohtajien kanssa 1990-luvulla. Presidentti Giorgio Napolitano on kieltänyt tienneensä mahdollisista neuvotteluista.

Ulkomaat
Giorgio Napolitano.
Italian presidentti Giorgio Napolitano.Antonio Nardelli / EPA

Italian presidentti Giorgio Napolitano todistaa tänään tiistaina Roomassa oikeudenkäynnissä, jossa selvitetään viranomaisten ja mafian suhteita 1990-luvulla. Asiasta kertovat uutistoimisto AP ja BBC (siirryt toiseen palveluun).

Syyttäjien mukaan entinen sisäministeri Nicola Mancino olisi neuvotellut mafiajohtajien kanssa laittoman sopimuksen, jotta Italiaa järkyttänyt väkivallan kausi saatiin päättymään. Vuonna 1993 mafia teki pommi-iskuja muun muassa Milanossa, roomalaisissa kirkoissa ja Uffizin taidemuseossa Firenzessä.

BBC:n mukaan syyttäjät uskovat, että Napolitanolle on saatettu kertoa tästä sopimuksesta.

Mancinon lisäksi syytettyinä on useita muita henkilöitä, kuten jo ennestään vankilassa istuvat mafiajohtajat Salvatore "Toto" Riina ja Bernardo Provenzano. Mancino on kieltänyt syytteet ja Napolitano on sanonut, ettei hänellä ole oikeudelle mitään hyödyllistä kerrottavaa.

BBC:n mukaan oikeus määräsi viime vuonna, että Napolitanolta ei saa kysyä keskusteluista, joita hän kävi Mancinon kanssa vuosina 2011 ja 2012. Poliisin puhelusta tekemä nauhoite tuhottiin Napolitanon pyynnöstä.

Oikeusjutussa ei odoteta tuomioita ainakaan vielä kahteen vuoteen.

Lähteet: AP