1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Sotkamossa on kyllästytty susitilanteeseen, koulukyydeissä poikkeusjärjestelyjä

Sotkamossa on pitänyt järjestellä koulukyytejä, koska vanhemmat eivät uskalla päästää lapsia tien varteen odottamaan koulukyytiä. Sotkamon riistanhoitoyhdityksen toiminnanohjaajan mielestä tilanne on äärimmäisen hankala, koska paikalliset ovat susien edessä voimattomia.

Kuva: Pentti Kallinen / Yle

Sotkamossa on tehty järjestelyjä koulukyydityksiin susipelkojen vuoksi. Sivistysjohtaja Mika Kilpeläinen kertoo, että poikkeusjärjestelyä vaativia tapauksia on alle kymmenen.

– Järjestely on pitkälti niin, että kun normaalisti taksi hakee pihatien varresta, niin nyt se on hakenut pihasta. Sellaiset puolen kilometrin matkat ovat jääneet pois.

Poikkeusjärjestelyjä on tehty niiden koululaisten perheille, joiden pihapiirissä sudet ovat todistettavaksi liikkuneet. Kilpeläisen mukaan tarkoitus ei ole, että kaikki oppilaat alettaisi hakemaan pihasta, eikä se olisi käytännössä mahdollistakaan.

– Tarkoitus ei ole, että tätäkään järjestelyä jatketaan maailmaan tappiin vaan tilannetta tarkastellaan parin viikon välein, hän kertoo.

Susi ryntäsi pihaan kouluun lähtiessä

Tämä ei ole ensimmäinen syksy, kun vastaavia järjestelyjä joudutaan tekemään. Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jukka Kemppaisen mukaan myös viime syksynä oli vastaavia järjestelyjä Sumsan kylällä Sotkamossa. Hänen mukaansa näyttääkin siltä, että asiasta on tulossa jokasyksyinen riesa.

Rhy:ltä on lähtenyt kunnalle lausunto, jossa se toteaa, että kyyditys kotiovelta on perusteltua.

Jukka Kemppainen

– Yhtenä aamuna isä oli viemässä lastaan pysäkille, kun susi ryntäsi juuri silloin pihaan. Sen jälkeen kunta on hakenut oppilaat pihasta. Riistanhoitoyhdistykseltä on lähtenyt kunnalle lausunto, jossa se toteaa, että kyyditys kotiovelta on perusteltua. Susi voi aiheuttaa lapsille ainakin henkisiä vahinkoja ja miksei fyysisiäkin, Kemppainen sanoo.

Kyydityksien poikkeusjärjestelyt ovat lähteneet vanhempien aloitteesta. Sekä Kilpeläinen että Kemppainen huomauttavat, ettei suden käytös ole normaalia, jos se tulee pihapiiriin.

– Osa vanhemmista uskaltaa päästää lapsen odottamaan koulukyytiä osa ei. Se on hyvin yksilöllistä. Mielestäni ei kannata lapsen henkeä uhata sillä, että susi pyörii pihassa. Ilman muuta pitää silloin pitää hakea pihasta, Kemppainen toteaa.

Virkavalta pesee asiassa kätensä

Riistakeskukselta on Jukka Kemppaisen mukaan useamman kerran haettu kaatolupaa susille, jotka liikkuvat pihoissa. Toistaiseksi yhtään lupaa ei ole saatu.

– Kriteerit ovat niin tiukat, ettei lupaa millään irtoa. Poliisia on pyydetty puuttumaan asiaan useaan kertaan. Poliisi ei ole tehnyt kertakaikkiaan mitään, ei ole käynyt edes katsomassa paikan päällä. Poliisi pesee kätensä hommasta, Kemppainen päivittelee.

Hän muistaa parin vuoden takaa tapauksen, jossa viiden suden lauma pyöri pihoissa Huhtikankaalla.

– Tuolloin Riistakeskus epäsi luvan. Poliisia oltiin neljä kertaa vailla toimenpiteisiin, että tilanne paranisi. Sillä ei ollut mitään vaikutusta.

Kainuun Ajokoirakerhon puheenjohtaja Jouni Huovisen mukaan susien metsästykseen tulisi saada lupia ja nopeasti.

Onko oikein, että vanhemmat pelkäävät lastensa puolesta? Asia ei ole oikealla mallilla. Kantaa pitäisi saada vähemmäksi.

Jouni Huovinen

– Sellaiset sudet pitäisi saada poistettua, mitkä pyörivät asutusten lähellä ja käyvät koiriin kiinni. Kun mietitään asiaa vielä siltä kannalta, että Kainuussa on jouduttu järjestämään petokuljetuksia koululaisille, kun vanhemmat eivät uskalla päästää heitä kotoa tienvarteen odottamaan koulubussia, Huovinen ihmettelee.

– Onko oikein, että vanhemmat pelkäävät lastensa puolesta? Asia ei ole oikealla mallilla. Kantaa pitäisi saada vähemmäksi.

"Tilanne on kuin piinapenkki paikallisille"

Sotkamon riistanhoitoyhdityksen toiminnanohjaaja Jukka Kemppainen kertoo saavansa paljon yhteydenottoja asiasta paikallisilta.

– Mielestäni tilanne on tosi hankala, eikä tämä ole edes perustuslainmukaista toimintaa. Tämä on suorastaan piinapenkki paikallisille. Esimerkiksi sunnuntai-iltana viimeksi Naapurivaaralla oli susi pihassa. Vaikka näitä olisi kuinka paljon, lupaa ongelmaelukoiden poistamiseen pihoista ei saa.

Kemppainen huomauttaa, että vaikka susi ei ole tehnyt vuosisataan mitään ihmiselle, kyseessä on villieläin.

– Susi ottaa ruuan sieltä mistä sen saa. Varsinkin jos on huonokuntoinen susi, joka ei saa luonnosta ravintoa, ottaa se ravinnon sieltä mistä sen saa.

Keinot ovat vähissä, mutta Kemppaisen mukaan viritteillä on toimia, joilla tilannetta pystyttäisi parantamaan. Muun muassa Riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen kävi kuulemassa paikallisia viime viikolla, minkä lisäksi Sotkamoon on tulossa vielä syksyn aikana Kemppaisen mukaan ministeritason vieraita.

Tiistai-iltana Sotkamon kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan julkilausuman, jossa muun muassa ehdotetaan, että susikantaa voitaisiin hoitaa paikallisen tilanteen mukaan valtakunnallisesta tilanteesta huolimatta.