1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Ammattiopisto lämpenee lehmän lannalla

Lehmän märehtemisen lopputuotos on nyt Tervolassa lämpöenergian raaka-aine. Lannalla lämpeävät ammattiopiston tilat ja lähivuosina sillä kenties tankataan maatalousoppilaitoksen traktoreita.

tekniikka
Biokaasulaitos, Tervola
Ville Rytkönen / Yle

Tervolassa maaseutuoppilaitoksen sata lehmää pitää päivittäin huolen siitä, että navetan kylkeen noussut biokaasulaitos saa tasaisesti lantaa, joka muutetaan lämpöenergiaksi.

Jatkossa laitos on tarkoitus saada tuottamaan sähköä ja liikennepolttoaineeksi soveltuvaa kaasua. Siihen tarvitaan lannan lisäksi muun muassa suurtalouksissa syntyvää rasvajätettä.

– Tänä syksynä on tarkoitus tehdä hygienisointiyksikkö, joka mahdollistaa tilan ulkopuolisten raaka-aineiden ottamisen. Grilleistä ja ravintoloista peräisin olevat paistorasvat ovat todella hyviä aineita biokaasulaitokselle, kertoo projektipäällikkö Jarmo Saariniemi.

– Tavoitteena on, että saamme joskus biokaasulla toimivan Valmetin pellolle pyörimään, hän lisää.

Bioenergiaan havahduttu

Biojätteiden hyödyntäminen on Suomessa vielä lapsenkengissä. Edelläkävijämaa Saksassa biokaasulaitoksia on kymmenen tuhatta, Suomessa vain vaatimattomat kolmekymmentä.

Grilleistä ja ravintoloista peräisin olevat paistorasvat ovat todella hyviä aineita biokaasulaitokselle.

Jarmo Saariniemi

Asiaan ollaan kuitenkin heräämässä, esimerkiksi Kainuussa ja Rovaniemen seudulla etsitään keinoja bioenergian lisäämiseksi.

– Biotalous on meillä tulevaisuuden työllistävä alue, haluamme olla siinä kehityksessä mukana, Saariniemi toteaa.

Lue seuraavaksi