Suomalaistaiteilijat valmistautuvat Miamin rannalla järjestettäville julkkisten suosimille taidemessuille

Suomi on päässyt mukaan Miamin taideviikkojen UNTITLED.-messuille. Kolmatta vuotta järjestettävät messut esittelevät kunnianhimoista uutta nykytaidetta. Yksi osallistujista on helsinkiläinen itsenäinen taidegalleria SIC, jota taiteilijat pyörittävät vapaaehtoisvoimin.

Ulkomaat
Olli Keränen ja Maija Luutonen.
Olli Keränen ja Maija Luutonen.Yle

Taiteilija Olli Keränen kuljettaa läpi sokkeloisen vanhan rantamakasiinin. Pari vuotta sitten, kun Keränen ja taidemaalari Maija Luutonen perustivat SIC-gallerian, naapurustossa ei ollut asuintaloja eikä K-kauppoja. Nyt Helsingin Jätkäsaari näyttää asuinalueelta. Rantamakasiinikin on täyttynyt taiteilijoiden työtiloista ja gallerioista.

– Avajaisissa tullaan nyt kymmeneltä huomauttamaan metelöinnistä. Ei tässä pihalla enää biletetä, taiteilijat kertovat.

Makasiinin sokkeloiden perällä on Keräsen työhuone. Siellä hän tamppaa öljyhiekkaa puulaatikon pohjalle. Laatikosta tulee jalusta valotaululle, joka sulatetaan alumiiniin. Sitten se matkaa tämän hetken kuumimmille taidemessuille, Miamin taideviikkojen UNTITLED.-messuille.

Suomi on päässyt mukaan kunnianhimoista nykytaidetta esitteleville messuille ainoana maakokonaisuutena. Suomalaisten kuraattorin valitsemassa kokonaisuudessa on Keräsen ja Luutosen lisäksi Anastasia Axin installaatio sekä töitä Emma Helteeltä, Olli Keräseltä, Teemu Korpelalta ja Hans Rosenströmiltä.

Keränen ja Luutonen eivät vielä tiedä, miltä koko messukokonaisuus tulee näyttämään. Mutta eivät he vielä tiedä täysin, miltä heidän omatkaan työnsä tulevat näyttämään.

– Olen kiinnostunut esimerkiksi grilliruokapaikoista. Mutta en voi ihan tarkkaan sanoa, miten aiheen vielä ratkaisen. Teen siitä jossain mielessä käsittämätöntä, selittää Keränen.

Kuva taidenäyttelystä.
Maija Luutosen ja Olli Keräsen töitä on ollut esillä yhdessä muun muassa Kopioitu-näyttelyssä.

Käsitteellinen kuvataide tekee taiteilijan ajatusprosessista taidetta

Maija Luutonen
Maija Luutonen maalaa UNTITLED.-messuja varten maalauksia paperille.Yle

Käsittämättömän takana piilee pitkä prosessi. Luutonen ja Keränen tekevät molemmat käsitteellistä taidetta, joka ei ensi silmäyksellä välttämättä aukea katsojalleen.

– En ajattele, että kaikkien tarvitsisikaan ymmärtää sitä. Tai sitten sen voi ymmärtää toisella tasolla. Minun mielestäni on ihan ok, jos ei joitakuita kiinnosta työni, sanoo Luutonen.

Luutosen mielestä riittää, että hän tekee itseään kiinnostavista asioista taidetta. Näin on todennäköistä, että on olemassa joku muukin, joka siitä on kiinnostunut.

– Miamiin olen tekemässä maalauksia, jotka vaikuttavat tavallaan reliefeiltä. Ne ikään kuin kuplivat katsojaan päin. Minusta olisi kiinnostavaa tehdä niistä jollain tasolla hyökkäävämpiä kuin aiemmat työni.

Miamin messuja varten on pohdittava, missä teokset ovat esillä.

– Se on paikka, jossa vaeltaa hirveä määrä ihmisiä. Samantyyppiset jutut, jotka toimii sellaisessa galleriatilassa, johon tulee ehkä yksi ihminen tai pieni porukka, eivät välttämättä toimi tilassa, jossa kulkee ohi koko ajan hirveä määrä ihmisiä.

Untitled-rakennus hiekkarannalla.
Havainnekuva Miamin taideviikkojen UNTITLED.-messujen paviljongista.

Itsenäisenä galleriana messuille

SIC-galleria on itsenäinen näyttelytila, joka ei kaupallisten gallerioiden tapaan tavoittele voittoa. Se pyörii taiteilijoiden vapaehtoistyön ja apurahojen voimin.

– Kaupallisia gallerioita on niin vähän, että niiden listoilla voi – ihan syystäkin – olla vain tietty määrä taiteilijoita, jotta ne pystyvät heitä hyvin edustamaan. Ja se jättää hirveän määrän hyviä taiteilijoita ulkopuolelle, selittää Olli Keränen.

Mies rakentaa jotakin.
Olli Keränen valmistaa UNTITLED.-messuja varten veistoksia.Yle

SIC on ollut esillä ennen Miamin UNTITLED.-messuja myös ARCOmadrid-messuilla. ARCOmadridin takia UNTITLED.-messutkin kiinnostuivat suomalaistaiteilijoista.

UNTITLED. ei ole yhtä suuri kuin samaan aikaan Miamin taideviikoilla järjestettävä Art Basel Miami, mutta kolmessa vuodessa se on kerännyt maineen uusimman nykytaiteen esittelijänä. Messut keräävät kävijöiksi poptähtiä ja Hollywood-näyttelijöitä.

– On se jännä nähdä, miten meidän tekeminen suhteutuu sitten siihen, mitä muut tekevät näin suuressa mittakaavassa, sanoo Luutonen.

Ennen messuja on kuitenkin vielä tehtävää. Luutonen aikoo työskennellä viime tinkaan saakka. Kerästä on puolestaan alkanut huolestuttaa, millainen lattia näyttelytilassa on. Voikohan siihenkin laittaa alumiiniroiskeita?

– Sitä yrittää haastaa itsensä. Yritän tehdä teoksen uudella tavalla, tavalla, josta en itsekään tiedä, mikä lopputulos on. Se on osa sitä kiinnostusta.