1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

18-vuotiaat asevelvollisuudesta: "Enemmänkin se on semmoista vitsailua, että miten tämän voi välttää"

Nuoret keskustelevat toistensa kanssa asevelvollisuudesta kepein ja humoristisin sanakääntein. Silti asevelvollisuuteen ja puolustusvoimiin näytetään suhtautuvan vakavasti.

Kotimaan uutiset
Kutsuntalautakunta haastattelee nuorta sinipaitaista miestä.
Juha Korhonen / Yle Kymenlaakso

Nuoret puhuvat asevelvollisuudesta keskenään kepeästi, mutta näyttävät suhtautuvan siihen lopulta vakavasti. Näin ainakin Kotkassa, jossa kutsunnat alkoivat tiistaina. Tänä vuonna kutsunnat koskevat pääosin vuonna 1996 syntynyttä ikäluokkaa.

– Ei oteta vakavasti. Enemmänkin se on semmoista vitsailua siitä, että miten tämän voi välttää. Silleen aika ääripäätä, että ihan huumorilla kaikki kumminkin lähtevät, sanoo lukio-opiskelija Niklas Heinonen Kotkasta.

Myös muut Kotkan pääkirjastolle kerääntyneet miehenalut kertoivat, että isänmaallisesta velvollisuudesta heitetään vitsiä. Huumorista huolimatta Heinosta kiinnostaa johtajakoulutus RUK:ssa ja asepalvelus erikoisjoukoissa.

– Odotan, että se valmistaa minua tulevassa elämässä eteenpäin. Että kun on joku velvollisuus, niin koetan ottaa siitä kaiken irti, kun se on pakko suorittaa.

Kotkan kirjastossa kutsunnanalaisia nuoria miehiä tervehti Itä-Suomen sotilasläänin komentaja Veli-Pekka Parkattin lisäksi Haminan soittokunta.

– Kaiken maailman pukuja ja marsseja ja vastaavaa. Että kyllä se vähän jännittää, että kohta on itse marssimassa tuolla joku ihmeellinen armeijapuku päällä, kertoo merenkulkua Kotkassa opiskeleva 18-vuotias Arttu Alatalo tunnelmistaan kutsunnoissa. Alatalo sanoo tähtäävänsä rauhanturvaajaksi.

Myös niin ikään 18-vuotias Tomi Arola Kotkasta suhtautui asevelvollisuuteen odottavin mielin.

– Suomen puolustusvoimat on minun mielestäni hieno asia. Olen odottanut, että pääsen puolustusvoimiin.

Lue seuraavaksi