1. yle.fi
  2. Uutiset

Sote-alueet ottavat vastuun selviämisasemista

Selviämisasemia on Suomessa tällä hetkellä 10-20. Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan poliisin putka ei ole oikea paikka päihtyneelle.

Kotimaan uutiset
Sorin selviämisasema
Marko Melto / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö linjaa, että selviämishoito siirtyy sote-alueiden vastuulle. Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä käsitteli selviämisasemapalveluiden kehittämistä tiistaina. Tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveyshuollon toimijoiden määrää.

– Poliisin osuutta päihtyneiden kiinniotoissa, kuljettamisessa ja säilöönotossa tulee vähentää. Poliisin putka ei ole oikea paikka päihtyneelle, sisäisen turvallisuuden ministeriryhmän puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoo.

Poliisi ottaa vuosittain säilöön noin 70 000 henkilöä päihtymyksen vuoksi. Sisäministeriön mukaan heistä noin puolet ei käyttäydy aggressiivisesti, eikä tarvitse poliisin valvontaa.

Räsäsen mukaan päihdeongelmiin olisi mahdollista puuttua huomattavasti nykyistä aiemmin, jos selviytymisasemia olisi enemmän.

– Jos päihtymyksen vuoksi suojiin otetut ohjattaisiin nykyistä aktiivisemmin avun piiriin, vähennettäisiin päihteiden väärinkäytöstä yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia merkittävästi, hän sanoo.

Myös YK:n kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota päihtyneiden säilyttämiseen poliisin tiloissa. Komitea pitää päihtyneiden henkilöiden säilyttämistä poliisilaitoksilla ongelmallisena, koska poliiseilla ei ole riittävää koulutusta tällaisten henkilöiden käsittelyyn.

– Vaikka poliisia on koulutettu muun muassa seuraamaan putkaan otettujen tajunnan tilaa, arviointivirheitä tapahtuu. Alkoholin ja lääkkeiden yleistynyt sekakäyttö vaikeuttaa tilanteen arviointia, ministeri Räsänen toteaa.

Selviämisasemia on Suomessa tällä hetkellä 10-20. Palveluiden järjestämisessä on merkittäviä eroja alueiden välillä.

Lue seuraavaksi