Suonoja jättää hallitustehtävät kaikissa valtionyhtiöissä

Soili Suonoja kiistää jyrkästi väitteet töiden järjestämisestä lähipiirilleen. Hän eroaa, jottei kohu vaaranna yhtiöiden toimintaa.

talous
Soili Suonoja.
Kauppaneuvos Soili Suonoja.Yle

Kauppaneuvos Soili Suonoja jättää tehtävänsä Finavian ja Alkon hallitusten puheenjohtajana.

Hän jättää tehtävänsä myös valtion omistaman ruokapalveluyhtiön Leijona Cateringin sekä valtion luotsausyhtiön Finnpilotin hallituksissa.

Suonoja perustelee ratkaisuaan viime päivien väitteillä, joiden mukaan hän olisi junaillut töitä lähipiirilleen.

En kyllä missään vaadi, enkä komentele. Jos kysyy, niin ei kai se ole suuri synti.

Soili Suonoja

– En halua vaarantaa hyvin menestyvien, hienojen valtionyhtiöiden toimintaa. Se oli vaarana nousseen kohun vuoksi, Suonoja sanoo.

Hän kiistää jyrkästi junailleensa töitä lähipiirilleen – väitteiden mukaan muun muassa tyttärelleen, kummipojalleen ja kummitytölleen – yhtiöistä, joiden johtotehtävissä hän on ollut.

Suonojan tytär siirtyi viime keväänä valtionyhtiö Itellasta Finaviaan. Suonojan mukaan kyseessä oli normaali rekrytointiprosessi.

– Itellaan tytär pääsi aikanaan opinnäytetyön kautta, kuten moni muukin opiskelija. Minulla ei todellakaan ole prosessin kanssa mitään tekemistä, Suonoja sanoo.

Hänen tyttärensä opiskeli Handelshögskolanissa pääaineenaan logistiikka. Suonoja kertoo kysyneensä Itellan logistiikkapäälliköltä, löytyykö tältä opinnäytetyön aihetta.

En halua vaarantaa hyvin menestyvien, hienojen valtionyhtiöiden toimintaa.

Soili Suonoja

Kummipojastaan Suonoja huomauttaa, että tämä on työskennellyt Finavian tytäryhtiössä Airprossa turvatarkastajana vuodesta 2006. Hän kieltää, että olisi vaatinut tämän nimittämistä Finavian asemavalvojan tehtävään vuonna 2011.

Suonojaa on lisäksi syytetty kesätöiden junailemisesta kummitytölleen Itellassa.

– Siitä on niin kauan, että sitä valitettavasti en muista. Minulla on aika hyvä muisti, mutta monen, monen vuoden takaisia asioita en muista. Soitin silloisella Itellan henkilöstöjohtajalle, ja hänkin sanoi, että ei tunnu tutulta.

Suonojan mukaan ei ole hänen tapaistaan järjestellä töitä lähipiirille valtionyhtiöissä, joissa hän toimii.

– En kyllä missään vaadi, enkä komentele. Jos kysyy, niin ei kai se ole suuri synti. Niin monet muutkin kysyvät työpaikkoja. Tällaista olen varmaan tehnyt. Olen kysynyt, ja se on ohjattu normaaliin rekrytointiprosessiin, Suonoja sanoo.