Kotikanat herkuttelevat aamuisin puurolla ja makaronilaatikolla

Kotitarvekanala on harrastus, joka karkaa helposti käsistä, tuumaa kajaanilainen Margit Hiltunen.

ilmiöt
Kukko ja kaksi kanaa kotikanalassa.
Heli Sirviö / Yle

Viime aikoina kotitarvekanalat ovat lisääntyneet Suomessa hurjasti. Tällä hetkellä omaan käyttöön kananmunia saa jo muutama tuhat kanalanpitäjää.

Yksi kanaharrastukseen hurahtaneista on Kajaanissa asuva Margit Hiltunen, joka hankki ensimmäiset kanansa viime kesäksi kananhoitokurssin käytyään.

– Aluksi ajattelin ottaa kanoja vain kesäksi, mutta nyt olemme mieheni kanssa rakentaneet pikkukanalastamme talviasuttavan, joten Ansa, Regina, Carola ja kumppanit saavat olla täällä loppuikänsä, kertoo viisi kanaa ja kukon omistava Hiltunen.

Leipoessakin, kun käyttää oman kanan munia, taikina on kuin aurinko.

Margit Hiltunen

Oma kanala on kotileipurin unelma

Margit Hiltunen on saanut nauttia omien kanojen munista muutaman kuukauden eikä hän mielellään enää kaupan munia käyttäisikään. Talvella on kuitenkin pakko, koska omia munia ei talvikaudella tupsahtele, koska kanoilla on talvella luontainen

– Keltuaisen maku on täyteläisempi ja voimakkaampi ja väri on hyvin oranssi. Leipoessakin kun käyttää oman kanan munia, taikina on kuin aurinko, Hiltunen hehkuttaa.

Kuten moni muukin kotitarvekanalaharrastaja, myös Margit on saanut kipinän omista kanoista eettisten syiden takia.

– Jos voi tehdä vaikuttaa omalla toiminnallaan edes vähän siihen, miten tuotettua ruokaa syödään niin hyvä. Minulla on ollut salainen haave omista kanoista kyllä koko aikuisikäni ja viime kesänä toteutin sen viimein, Margit hymyilee ja kantaa kahvipöytään pyöräyttämiään täytepullia, jotka on sivelty tietysti oman kanan munalla. Pullanmaku on samettisen pehmeä.

Kukko ja kanat katselevat ulos kotikanalan ikkunasta.
Heli Sirviö / Yle

Mummokanoista nuorikkoihin

Kotikanalassa kana pyöräyttää keskimäärin yhden munan päivässä. Margitin vanhimmat asukit ovat 6- ja 7-vuotiaat mummokanat, jotka tulivat ensimmäisinä Hiltuselle munintatöihin. Keväällä kuoriutuneet nuoret kanat eivät vielä tuota munia.

Viidelle kanalle riittäisi varmasti yksikin pesä, mutta meillä niitä on kaksi, jossa ne köllöttävät mielellään.

Margit Hiltunen

– Huomasin, että nämä mummokanat alkoivat vähän loppukesästä harventamaan munimistahtia, koska ne valmistautuvat sulkasatoon ja säästävät energiaa sitä varten. Joskus kanat pitävät välipäiviä muutenkin, mutta eipä tässä mitään isoja munasaaliita havitellakaan vaan sitä, ettei meidän tarvitsisi oman perheen tarpeisiin ostaa munia kaupasta, Margit huomauttaa.

Margitin kotkottajat saavat siis elää luonnonmukaisen rytminsä mukaan eikä tuottavuutta pyritä lisäämään keinovalaistuksella. Siksi Margitkin poimii talviaikaan ostoskoriinsa kaupan luomumunia. Nuoret kanat alkanevat munimaan pikkumunia joulu-tammikuussa.

Vettä, lämpöä ja jyviä – ja kyytipojaksi makaronilaatikkoa

Kanalan asukit tarvitsevat tarvitsevat puhdasta vettä, rehua ja jyviä, kuten ohraa ja kauraa, joka on lihottavampaa. Mutta perus eväiden lisäksi Margitin viisi kanaa ja kukko osaavat jo odottaa aamulla emäntänsä tuomia herkkuja.

– En ruoki niitä pelkästään rehulla tai jyvillä, vaan annan niille myös turvotettuja herneitä, puuroa tai makaronilaatikkoa tai muita ruuantähteitä. Lisäksi kanat tarvitsevat kalkkia jauhinkiveksi, Margit selostaa.

Pienet kipot ovat siistissä rivissä kanalassa. Ensimmäiseksi on tyhjentynyt kuorittuja auringonkukansiemeniä sisältänyt astia. Lisäksi kanoilla on oljilla pehmustetut pesät sekä koivurangasta tehdyt orret, joiden väliin Margit on virittänyt muovin, jotta kanala pysyisi siistinä.

– Viidelle kanalle riittäisi varmasti yksikin pesä, mutta meillä niitä on kaksi, jossa ne köllöttävät mielellään, etenkin nyt kun ne eivät pääse kuopsuttamaan pihalle, Margit kertoo.

Hän mainitsee, että avattava katto pesässä helpottaa myös huomattavasti pesänhoitoa ja munien löytämistä.

Paltamolainen kotikanalan pesäkolo ja koivuinen orsi.
Heli Sirviö / Yle

Jos kanoja haluaa pitää ympäri vuoden, mikä tahansa kesäkanala ei riitä.

– Kanat tarvitsevat lämpötilan, jossa vesi ei jäädy, sanotaan. Mutta onhan se aika viileä eli ainakin meillä on sitäkin lämpimämpi kanalassa. Maatiaiskana kestää 5-10 asteen lämpötilan tai vähän sen ylikin, mutta liian lämminkään ei ole hyvä niille. Oikea kanalan lämpötila riippuu myös siitä, mihin ne ovat tottuneet, Margit selventää.

Margitin kipinä kotikanalan perustamiseen syttyi, kun hän huomasi lehdessä ilmoituksen kanojenhoitokurssista.

– Jos joku nyt innostuu kotitarvekanalasta, niin myös ensi keväänä Kajaanissa järjestetään samanlainen kurssi Kaukametsän opistossa, Margit vinkkaa.