Väärin lajiteltu jäte voi matkata satoja kilometrejä turhaan

Ekoroskin alueella kerätystä kotitalousjätteestä palautuu viikoittain kaksi lastia väärän lajittelun vuoksi. Esimerkiksi mätääntymään päässyt kasvis pitää erottaa pussistaan ennen roskapussiin laittamista. Muuten pikkupussi saattaa matkustaa satoja kilometrejä ennen päätymistään oikeaan osoitteeseen.

Kotimaa
Kuvassa nainen nostaa roskapussia laatikkoon.  taustalla pensasaita
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Jäteyhtiö Ekoroskin alue kattaa 11 kuntaa, joista Kokkola on pohjoisin. Näissä kunnissa tuotetaan jätettä 42 miljoonaa kiloa vuodessa. 126 000 asukkaan kotitalousjätteestä hyötykäyttöön päätyy kuitenkin yli 94 prosenttia.

Asiakasneuvoja Johanna Pesola jäteyhtiö Ekoroskista (siirryt toiseen palveluun) kehuu yhtiön systeemiä yhä ainutlaatuiseksi koko Suomessa. Ekopisteitä on alueella yli 270, hyötykäyttöasemia 24 ja kotitalouksien jätteet kerätään mustissa ja vaaleissa pusseissa. Lajitteluhalli vaatii sen, että kotitalousjätteet on jaettu kahdenvärisiin pusseihin.

Biojäte mustassa pussissa päätyy Vaasaan Stormossenin mädätyslaitokseen ja tuottaa lopuksi energiaa. Vaalean pussin jäte taas jauhetaan Pietarsaaressa Ewapowerilla. Alholmens Kraftin voimalaitoksessa jauhettu aines tuottaa sähköä ja kaukolämpöä.

Lajitteluvirheiden taustalla vanhaa tietoa ja välinpitämättömyyttä

Hyötykäyttöprosentti on siis Ekoroskin alueella hyvä, mutta lajittelussa törmätään yhä virheisiin. Vaasassa kone repii pussit hajalle ja imuri nostaa esiin kevyet aineet eli ne, jotka eivät kuulu märkäjätteeseen. Ilmaan nousevat esimerkiksi servetit, nenäliinat ja talouspaperit. Viikossa kaksi lastillista palaa väärän lajittelun takia Vaasasta takaisin Pietarsaareen.

Jos siis kotona vaikkapa tomaatti pääsee menemään huonoksi jääkaapissa, itse tomaatti kuuluu mustaan pussiin, mutta sen suojana oleva hedelmäpussi valkoiseen. Muuten pussi tekisi ehkä pitkänkin, turhan matkan, kuvaa asiakasneuvoja Johanna Pesola:

– Jos pussi lähtisi vaikkapa Kauhavalta, se matkaisi ensin Pietarsaareen 100 kilometriä ja sieltä Vaasaan. Vaasassa huomattaisiin, ettei pussi kuulu sinne ja se matkustaisi taas takaisin Pietarsaareen.

Osin virheet johtuvat Pesolan mukaan välipitämättömyydestä. Toisaalta Ekoroskin alueen niin sanotuissa vanhoissa kunnissa kuten Kokkolassa ihmisten tieto kaipaa päivitystä. Mieleen on iskostunut monella vanha jako märkiin ja kuiviin jätteisiin.

Sukkahousut kestomurheenkryyni

Asiakasneuvoja törmää jatkuvasti arkisiin kysymyksiin siitä, mikä on Ekoroskin alueella minkäkin jätteen oikea paikka. Yksi kysymyksen aiheista on usein vaippa. Niiden paikka on aina mustassa pussissa. Oma kesto-ongelmansa ovat sukkahousut:

– Sukkahousut kestävät yllättävän hyvin murskaimessa, mutta jalassa eivät kyllä yhtään, nauraa Pesola. Vaaleaan pussiin laitettavat sukkahousut toivotaankin leikattavan muutamaan osaan, mikä helpottaa niiden käsittelyä murskaimessa.

Vaaleaan pussiin kuuluvat myös vaikkapa Pringles-purkit, sillä niissä metallia on niin pieni määrä, ettei siitä ole haittaa. Samaan paikkaan kuuluvat myös kynttilän jämät. Tuikkukynttilän kipot taas ovat metallijätettä, samoin kaikki niitä paksumpi metalliaines. Sen sijaan ohuen alumiinifolion voi laittaa vaaleaan pussiin – tai tietysti halutessaan metallinkeräykseen.

Muovi kuuluu yleisesti ottaen vaaleaan pussiin, kunhan siinä ei ole pvc:tä. Kovuudella ei sinänsä ole merkitystä, vaan energiajätettä ovat yhtä lailla muoviset leikkuulaudat, tyhjät öljykanisterit kuin vaikka hammas- tai hiusharjat.

Huuhdottu ja erilliskeräykseen viety maitopurkki saa ison peukun Pesolalta.

– Jos maitopurkki menee vaaleaan pussiin, se menee polttoon. Sekin on sinänsä hyvä, sillä siitä saadaan energiaa. Mutta jos tölkki viedään pahvinkeräykseen, siitä saadaan uutta materiaalia, Pesola havainnollistaa.

Huuhdellakaan purkkeja ei tarvitse, jos ei aio säilyttää niitä kotona niin kauan, että syntyy hajuhaittaa.