Eva Wahlström: "Poikani on oppinut siihen, että hanskat kädessä saa lyödä"

Nyrkkeilijä Eva Wahlström valmistautuu kohtaamaan uransa kovimman vastuksen Kotkassa. Siviilissä hän opiskelee ja huolehtii 5-vuotiaasta pojastaan, joka on viettänyt vauvasta asti runsaasti aikaa nyrkkeilysalilla.

urheilu
Eva Wahlström
Kirsi Lönnblad / Yle

Eva Wahlströmin syksy on kiireinen. Hän treenaa kovaa, opiskelee ja huolehtii 5-vuotiaasta pojastaan.

– Olen hyvä aikatauluttamaan asioita. Lisäksi ympärilläni on ihmisiä, jotka auttavat. Poika on tarhassa, jolloin pyrin tekemään suurimman osan hommista, Wahlström kertoo.

Ylemmän höyhensarjan Euroopan mestari aloitti viime syksynä sisustus- ja kalustesuunnittelun opinnot Aalto-yliopistossa. Hän kertoo olleensa luova ja taiteellinen jo pienestä pitäen. Loukkaantumisten ja sairasteluiden jälkeen oli pakko miettiä tulevaisuutta uudesta kulmasta.

– Käteni leikattiin neljä kertaa vuoden sisään. Epäiltiin, etten voi enää jatkaa nyrkkeilyä. Ymmärsin, että ellen voi liikkua niin luon.

Wahström toipui takaisin kehään, mutta opiskelu toimii hyvänä vastapainona kovalle lajille.

– Tunnen itseni kokonaisemmaksi kuin pelkkänä urheilijana. Tuntuu, et minusta on tullut kovempi nyrkkeilijänä, koska sallin itselleni myös haurauden ja herkkyyden.

Monella muullakin alalla riskejä

Pehmeää puoltaan Wahlström pääsee näyttämään myös kotona, jossa 5-vuotias Leon-poika on kasvatettu ymmärtämään äidin työtä. Nyrkkeilysalilla poika on kulkenut mukana reilun viikon ikäisestä saakka.

Yhteen aikaan poika luuli, että kaikki aikuiset nyrkkeilevät.

Eva Wahlström

– Pojan isäkin on nyrkkeillyt. Yhteen aikaan poika luuli, että kaikki aikuiset nyrkkeilevät. Hän on kuitenkin rauhallinen ja herkkä eikä heiluta nyrkkejä. Hän on oppinut siihen, että hanskat kädessä saa lyödä ja muulloin ei.

Pelkoa Wahlström käsittelee minimoimalla riskit: hän suojautuu hyvin ja yrittää ottaa mahdollisimman vähän iskuja. Hän muistuttaa, että monella muullakin alalla on riskejä. Siitä hän sai muistutuksen ihan hiljattain.

– Ennen otteluita pitää käydä verikokeissa. Viimeksi hoitaja kertoi, että narkomaani oli pistänyt häntä. Kun sydän sanoo, että täytyy nyrkkeillä, silloin täytyy nyrkkeillä.

Laiskottelua ottelupäivänä

Ottelupäivinä Wahlström noudattaa tuttuja rutiineja. Hän nukkuu pitkään ja laiskottelee puolet päivästä.

– Vetäydyn omiin tiloihini, kuuntelen musiikkia ja fiilistelen. Muiden kanssa höpöttäminen hermostuttaa.

Aistit terävöityvät iltaa kohti.

Minulla on sellainen olo, että tällä hetkellä minulle ei voi kukaan yhtään mitään.

Eva Wahlström

– Menen etuajassa hallille, jotta ehdin tottua tunnelmaan. Vaihdan kilpailukamat päälle ja sitten letitetään tukka, ettei se tule silmille ottelun aikana. Siinä samalla muunnun taistelijaksi.

Itseluottamus kohdallaan

Seuraavan kerran Wahlströn nähdään kehässä marraskuun puolivälissä. Kotkan ammattilaisillassa Karhuvuoren urheilutalossa vastaan asettuu 29-vuotias kenialainen Fatuma Zarika. Hänellä on takanaan 33 ottelua, joista 24 voittoa.

Naista ei ole koskaan lyöty lattiaan.

– Hän on ehdottomasti urani kovin vastus. Tämän kun voitan, ottelen keväällä todennäköisesti maailmanmestaruudesta.

Wahlström odottaa ottelua luottavaisena.

– Olen pysynyt terveenä ja asioita on loksahtanut kohdalleen. Minulla on sellainen olo, että tällä hetkellä minulle ei voi kukaan yhtään mitään.