Suomalaiset ympäristöteknologia-alan yritykset kiinnostavat sijoittajia

Suomi kiinnostaa kansainvälisiä cleantech-alan pääomasijoittajia. Lahdessa vuosittain järjestettävään tapahtumaan saatiin mukaan mm. alan suurin eurooppalainen sijoitusyhtiö.

talous
Yrittäjä ja rahoittaja pikadeiteillä sijoitustapahtumassa
Heikki Ahonen / Yle

Lahdessa yhdeksättä kertaa järjestettävä sijoitus- ja verkostoitumistapahtuma kokosi yhteen ympäristöteknologia- ja energia-alalla toimivia yrityksiä ja rahoittajia yhden päivän ajaksi.

Sijoitustapahtuma alkoi yritysten ja sijoittajien pikadeiteillä.

Yritykset pääsivät esittelemään ideaansa mahdolliselle rahoittajalle parin minuutin ajan kerrallaan, yhteensä tunnin ajan. Sitten kello soi ja oli vaihdon aika.

Espoolaisen Wello Oy:n toimitusjohtajan Aki Luukkaisen suunnitelmissa oli tavata kuusi mahdollista sijoittajaa. Yritys on kehittänyt tavan hyödyntää meren aaltoenergiaa, voimalan prototyyppiä testataan Skotlannissa.

– Hektistähän tämä on. Pitää olla hyvin valmistautunut, pysyttävä keskittymään olennaiseen ja ymmärrettävä myös sijoittajan kyky ja tarpeet lähteä mukaan hankkeeseen, Luukkanen kuvailee pikatreffejä.

Luukkaisella oli päivälle aamun jälkeen myös muita, sovittuja tapaamisia kalenterissaan.

Parhaimmillaan kokenut sijoittaja tuo mukanaan paitsi rahaa, myös kokemusta ja valmiit markkinat.

Tänä vuonna Pohjoismaista eniten pääomasijoituksia on tullut Suomeen

Nina Harjula

Mutta vaikka pää saataisiin avatuksi, rahoitukseen on vielä matkaa, tietää useissa vastaavissa tapahtumissa mukana ollut Luukkainen.

– Yhteyttä on pidettävä yllä ja työstettävä sijoitusta parinkin vuoden ajan. Startup- ja kasvuyrityksille se on jatkuva prosessi, hän toteaa.

Venäjä ensimmäistä kertaa mukana

Suomalaisten ohella tapahtumassa oli mukana yrityksiä muista Pohjoismaista, Virosta ja Venäjältä – ensimmäistä kertaa. Venäläiset kymmenen yritystä olivat Cleantech Russia –kilpailun finalisteja.

Myös merkittävät ulkomaiset pääomasijoittajat ovat alkaneet heräillä. Siitä kertoi tapahtumajärjestäjien mukaan mm. alan suurimman eurooppalaisen rahastosijoittajan, European Invest Fundin paikallaolo.

– EIF on sijoittaa muihin rahastoihin ja se on mukana nyt toista kertaa. Alan suurimman sijoittajan mukanaolo antaa tapahtumalle uskottavuutta ja kertoo pääoma- ja riskisijoittajille, että jos EIF on kiinnostunut suomalaisesta cleantechistä, tänne kannattaa satsata, toteaa Nina Harjula Lahden Seudun Kehitys Oy:stä.

Suomen nosteesta kertoo Harjulan mukaan myös tuore raportti.

– Cleantech Skandinavian raportin mukaan Suomi tulee olemaan voittaja eli tänä vuonna Pohjoismaista eniten pääomasijoituksia on tullut Suomeen.