Vartiosotilas Gus on kaksimetrinen ja tehty jauhoista ja sokerista

Lähestyvän kaatuneitten muistopäivän kunniaksi leivottu Britannian kuningattaren vartiosotilasta muistuttava kakku yllätti kasarmille palanneet kuningattaren henkivartiosotilaat maanantaina. Huomattavan yksityiskohtainen Vartiosotilas Gus -nimen saanut kakku on yli kaksimetrinen.

Krenatöörikaartin vartiosotilas Johan Brunt (vas.), vartiosotilas George Parker, Vartiosotilas Gus -kakku, vartiosotilas Harry Aspishaw, sekä vartiosotilas James Brookes. Kuva: Kersantti Rupert Frere RLC / Britannian asevoimat / Crown Copyright 2014

Britannian armeijan Krenatöörikaartin sotilaita odotti maanantai-iltana kasarmilla Lontoossa kohtuullisen kokoinen yllätys. Sotilaita odottamassa oli yli kaksimetrinen oikeaa vartiosotilasta mukaileva kakku.

Yksityiskohtainen kakku oli näytteillä leivontamessuilla Lontoossa lokakuun alussa ja se leivottiin lähestyvän kaatuneitten muistopäivän vuoksi.

Britanniassa vietetään 11. marraskuuta kaatuneitten muistopäivää. Sotilaat keräävät kaupungilla torstaista lähtien rahaa sotaveteraaneille myymällä unikkorintaneuloja. Kakulla on tarkoitus kerätä huomiota kampanjalle.

Kakun leipoi Britannian armeijan ensimmäinen naishelikopterilentäjä Rosie Drummer. Drummer on myös yksi maan arvostetuimmista leipureista.

Drummeria pyydettiin leipomaan leivontamessuille fantasiakakku, ja hän sai idean kakkusotilaaseen lähestyvästä muistopäivästä. Kaartin sotilaat saivat maistiaiset kakusta ja sanoivat sen maistuneen yhtä hyvältä kuin miltä se näyttikin.

Krenatöörikaarti on Britannian armeijan rykmentti. Se on normaali taisteluyksikkö, mutta tunnetaan parhaiten Buckinghamin palatsin vartioinnista ja tunnistettavista univormuistaan.

Kaatuneitten muistopäivää vietetään Kansainyhteisön maissa ensimmäisen maailmansodan päättymispäivänä. Unikon kukkia käytetään muun muassa seppeleissä ja rintaneuloissa kaatuneitten sotilaitten muistoksi etenkin muistopäivää edeltävinä viikkoina.

Unikosta tuli kaatuneitten sotilaitten tunnus In Flanders Fields -runon innoittamana. Brittiläinen upseeri John McCrae kirjoitti runon vuonna 1915 osallistuttuaan Ypresin taistelussa kuolleen toverinsa hautajaisiin. Ypresin taistelu oli yksi ensimmäisen maailmansodan verisimpiä. Taistelusta on tiistaina kulunut sata vuotta.