Sote-ulkoistus jakaa mielipiteet Jämsässä

Suunnitelma ulkoistaa kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut jakaa päättäjien mielipiteitä Jämsässä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja pitää päätöksenteon aikataulua liian kiireisenä, valtuuston puheenjohtaja ei näe aikataulussa ongelmaa.

Jämsä
Jämsällä on vielä voimassa sopimus perusterveydenhuollostaan Jokilaakson Terveyden kanssa.
Yle Keski-Suomi

Jämsän sosiaali- ja terveyslautakunta päätti viime viikolla esittää kaupungin koko sote-toimen ulkoistamista. Suunnitelmaa viedään vauhdilla eteenpäin, jotta siitä päätettäisiin ennen kuin eduskunta säätää sote-lain.

Sosiaali- ja terveystoimen johtaja vastusti ulkoistamista vedoten muun muassa aikatauluongelmiin. Osa jämsäläispäättäjistä on virkamiehen kanssa samaa mieltä.

- Lienee päivänselvää, ettei tällaisella aikataululla pystytä näin suurta kilpailutusta järjestämään, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Piritta Rantanen (sd.).

Rantanen muistuttaa, että tarkoituksena on kilpailuttaa Jämsän koko sosiaali- ja terveystoimi pisimmillään jopa 15 vuoden ajaksi.

- Onhan se niin valtavan pitkä aika, että se täytyy hyvin valmistella. Minä en usko, että sitä pystytään niin valmistelemaan, että siihen kilpailutukseen tässä vaiheessa voitaisiin lähteä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Merja Lahtinen (kesk.) on toista mieltä. Lahtinen näkee, että kilpailutus pystytään järjestämään nopealla aikataululla, kun tartutaan toimeen ja pelisäännöt ovat selvät.

- Katsotaan muiden kuntien vastaavia kilpailutussopimuksia, jolloin voidaan soveltaa niitä Jämsään parhaalla mahdollisella tavalla, Lahtinen kuvailee.

Valtuuston puheenjohtajan mielestä Jämsän taloudellinen tilanne ei kestä sote-kustannusten kasvua. Merja Lahtinen pitää kokonaisulkoistamista ainoana keinona turvata nykyiset sairaalapalvelut.

"Ei hyviä kortteja"

- Jotta Jämsä saa säilytettyä sairaalan siinä laajuudessa kuin se tällä hetkellä on, niin meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, Lahtinen uskoo.

Piritta Rantanen toteaa, että Jämsällä ei ole "kovin hyviä kortteja jaossa".

- Päätöksenteko on karkaamassa täältä kunnista joka tapauksessa. Jos sote-laki tulee voimaan, se (päätöksenteko) karkaa isoille sote-alueille, ja jos me tehdään yksityistämispäätös, se karkaa sinne puolelle, Rantanen kuvailee.

Jämsä on jo ulkoistanut ison osan terveydenhuoltoaan kaupungin ja yksityisen Pihlajalinnan yhteiselle Jokilaakson Terveydelle. Pihlajalinna onkin aktiivisesti lobannut kokonaisulkoistamista ja kertonut sen eduista jämsäläispäättäjille.

Epäilijät ovatkin kysyneet, onko kokonaiskilpailutus vain tapa järjestää Pihlajalinnalle pitkäaikainen sopimus Jämsään, jos muut alan yritykset eivät ehdi osallistua pikaisesti järjestettävään kilpailutukseen. Valtuuston puheenjohtaja kiistää epäilyt.

- Se on niitten toisten firmojen ongelma, jos ne ei ehdi mukaan. Minä näen että tästä on tulossa aito kilpailutus kuitenkin, Merja Lahtinen toteaa.

Lääkärit huolissaan

Neljä jämsäläistä lääkäriesimiestä on tällä viikolla lähestynyt Jämsän päättäjiä kannanotollaan, jossa lääkärit ilmaisevat huolensa mahdollisesta kokonaisulkoistamisesta.

Lääkärit pelkäävät, että yksityissektorille siirtyminen heikentäisi esimerkiksi ennaltaehkäisyn ja terveyskasvatuksen roolia terveydenhuollossa. He eivät muutenkaan usko yksityistämisen parantavan palveluja.

- Ulkoistamisen uhkakuvana paikkakuntalaisille ei ole ainoastaan palveluiden katoaminen kauemmaksi vaan välitön tason lasku, kannanotossa todetaan.

Jämsän kaupunginhallitus keskustelee kokonaisulkoistamisesta keskiviikkona. Esitys valtuustolle tehdään ensi maanantaina, jolloin valtuusto myös päättää asiasta.

Ennen päätöksentekoa jämsäläispäättäjät pääsevät vielä kuulemaan peruspalveluministerin ajatuksia sote-järjestelyistä. Susanna Huovinen (sd.) vierailee Jämsässä torstaina.