Hyppää sisältöön

Paavi Franciscus: Alkuräjähdys ja evoluutio ovat totta

Luonnon evoluutio kuuluu Jumalan suunnitelmaan maailmankaikkeuden kehityksestä, sanoo paavi Franciscus. Hänen mielestään Charles Darwinin evoluutioteoria, samoin kuin teoria alkuräjähdyksestä pitävät paikkansa, mutta ovat vain osa luomiskertomusta.

Nasan perinteiseen teoriaan perustuva visualisointi maailmankaikkeuden evoluutiosta alkuräjähdyksestä lähtien. Kuva: Nasa

Paavi Franciscus on ottanut kantaa niin uskovaisia kuin uskonnottomiakin koskevaan kiistaan maailmankaikkeuden synnystä ja elämän kehittymisestä. Paavin mukaan teoriat alkuräjähdyksestä ja evoluutiosta eivät ole ristiriidassa Jumalan olemassaolon ja luomiskertomuksen kanssa.

Paavin maanantaina Vatikaanin tiedeakatemiassa pitämästä puheesta kertoo uskontoon keskittyvä Religion News Service (siirryt toiseen palveluun).

– Luonnon evoluutiota koskevat käsitykset eivät ole ristiriidassa luomiskertomuksen kanssa, koska evoluutio edellyttää kehittyvien eliölajien luomisen, paavi pohdiskeli.

Paavin mukaan maailman synty ei ollut seurausta kaaoksesta, eivätkä kristityt voi hyväksyä tätä ajatusta. Alkuräjähdys oli paavin mukaan Jumalan tapa luoda maailma 13,8 miljardia vuotta sitten.

Samalla tavalla evoluutio kuuluu Jumalan luomissuunnitelmaan, paavi analysoi.

– Kun luemme luomiskertomusta ensimmäisestä Mooseksenkirjasta, on vaara, että ajattelemme Jumalan olevan taikuri, joka voi taikasauvallaan loihtia mitä vain. Mutta ei se niin ole. Jumala loi ihmisen, ja antoi hänen kehittyä niiden edellytysten mukaan, jotka kullekin annettiin, jotta he voisivat saavuttaa täyttymyksensä, paavi puhui.

Franciscuksen edeltäjätkin samoilla linjoilla

Paavi Franciscuksen ajatukset eivät ole ennenkuulumattomat katolisessa kirkossa. Jo vuonna 1950 paavi Pius XII julisti, etteivät evoluutio-oppi ja luomisoppi olleet toisiaan poissulkevia. Vuonna 1996 paavi Johannes Paavai II vahvisti omalta osaltaan Piuksen käsityksen.

Franciscuksen edeltäjä Benedictus XVI ajatteli asiasta ehkä hieman eri tavalla. Hän antoi tukea ajatukselle "älykkäästä suunnittelusta". Tämä ajatustapa on vahvasti esillä Yhdysvalloissa. "Älykäs suunnittelu" tarkoittaa, että luonto on niin monimuotoinen, ettei se ole voinut kehittyä pelkästään luonnonvalinnan perusteella, vaan mukana on täytynyt olla korkeampi voima ohjaamassa kehitystä.

Benedictus piti luomistyön kannattajien eli kreationistien ja evoluution tukijoiden riitaa järjettömänä. Hän kysyikin, miksi luojaan uskovat eivät voi ottaa  evoluutiota huomioon ja miksi evoluution tukijoiden pitää sulkea jumala ulkopuolelle?

Franciscuksen keskustelunavaus on merkittävä, koska hän hautaa kreationistien "pseudoteoriat", sanoo Italian kansallisen astrofysiikan instituutin johtaja Giovanni Bignami italialaisen Adnkronos-uutistoimiston haastattelussa.

– Me olemme kaikki maailmankaikkeuden luoneen alkuräjähdyksen jälkeläisiä. Evoluutio alkoi luomisesta, hän sanoo.