Yhdysvallat tehostaa turvatoimia terroristien vuoksi

Yhdysvallat ilmoitti myöhään tiistai-iltana tehostavansa turvatoimia maan hallintorakennuksissa. Syyksi turvatoimille mainitaan islamistiterroristien kehotukset iskuihin sekä Kanadassa tapahtuneet välikohtaukset.

Ulkomaat
Ottawa
Poliisiautoja parlamenttirakennuksen ja sotamuistomerkin ympäristössä.Mike Carroccetto / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Jeh Johnson kertoi tiistaina, että Yhdysvallat tehostaa turvatoimia maan hallintorakennuksissa. Tehostettujen turvatoimien syynä ovat islamististen terroristijärjestöjen kehotukset iskuihin.

– Syyt turvatoimille ovat ilmeiset: jatkuvat julkiset kehotukset terroristijärjestöiltä iskuihin sekä Yhdysvalloissa että muualla, Johnson sanoi lausunnossa.

Rakennuksia joiden turvatoimia tehostetaan, ei lausunnossa eritelty. Yhdysvaltain viranomaiset eivät myöskään tarkkaan kertoneet, millaisiin toimiin ryhdytään.

Johnsonin mukaan myös Kanadan viimeaikaiset tapahtumat osoittavat tarpeen tarkemmille turvallisuustoimille henkilöstön suojelemiseksi.

Viime viikolla Kanadan parlamenttitalossa ja sen lähistöllä oli ampumavälikohtaus. Tuolloin asemies tappoi sotilaan Ottawan parlamenttitalon luona ja ammuskeli sisällä parlamentissa. Kaksi päivää ennen parlamenttitalon välikohtausta kaksi sotilasta joutui yliajon kohteeksi Montrealin ulkopuolella, ja toinen heistä kuoli vammoihinsa myöhemmin. Kanadan viranomaisten mukaan asemies ja yliajaja olivat molemmat ääri-islamistisia ajatuksia kannattavia radikalisoituneita miehiä.

Lähteet: AFP, Reuters