1. yle.fi
  2. Uutiset

Sambian presidentti on kuollut – valtaan nousee poikkeuksellinen afrikkalaishahmo

Sambian presidentti Michael Sata menehtyi oltuaan hoidossa Lontoossa. Valtaan nousee kolmen kuukauden ajaksi varapresidentti Scott, joka on Afrikan ensimmäinen valkoihoinen valtionpäämies 20 vuoteen.

Ulkomaat
Michael Sata.
Michael Sata.Stephanie Lecocq / EPA

Sambian presidentti Michael Sata on kuollut eilen Lontoossa, missä hän ollut sairaalahoidossa. Asiasta kertoo hallituslähde.

– Tieto on totta, olemme menettäneet presidentin, lähde sanoo.

Sata toimi presidenttinä syyskuusta 2011 alkaen. Kuollessaan hän oli 77-vuotias. Hän katosi julkisuudesta kesäkuussa ja aluksi hänen kerrottiin saaneen sairaalahoitoa Israelissa.

Varapresidentti ottaa vallan, mutta ei voi asettua ehdolle vaaleissa

Valtaan nousee väliaikaisesti varapresidentti Guy Scott. Hän on erikoinen hahmo afrikkalaisessa politiikassa, sillä hän on ensimmäinen valkoihoinen valtionpäämies Afrikassa 20 vuoteen.

Edellinen valkoihoinen presidentti oli Frederik de Klerk, joka luovutti Etelä-Afrikan presidentinviran Nelson Mandelalle vuonna 1994.

Varapresidentti Scott johtaa Sambiaa 90 päivän ajan, kunnes maassa järjestetään uudet presidentinvaalit.

Scott ei kuitenkaan itse voi asettua ehdolle maan tiukkojen kansalaisuuslakien takia. Scottin ehdokkuuden estää se, etteivät hänen vanhempansa ole syntyperäisiä sambialaisia, vaan lähtöisin Skotlannista.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi