Moisiovaaran kyläläiset atk-oppiin – "En ole sen tyylinen, että löisin kaiken someen"

Kyläaktiivit ovat kyselleet atk-kurssien perään ja tänä viikonloppuna sellainen järjestyykin. Perustiedot kurssilaisilla jo on, mutta lisäoppia esimerkiksi sosiaalisesta mediasta kaivataan.

Kuva: Yle

Moisiovaaran (siirryt toiseen palveluun) kyläaktiivit saavat viikonloppuna tietoturva- ja some-oppeja. Garde-Party ry:n (siirryt toiseen palveluun) toimeksiantona tullut kurssi on kahden Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijan, suomussalmelaislähtöisen Matti Pihlajamaan ja Camilla Lukkarilan lopputyö tietojenkäsittelyn opinnoissa.

Tietokonekursseja on Moisiovaaralla ennenkin ollut, ja viikonvaihteen kurssille osallistuva Marja-Leena Heikkinen osaakin jo perustiedot tietokoneen käyttöön.

– Haluaisin oppia esimerkiksi virustorjunta-asioista. Olisi mielenkiintoista oppia myös muita hienouksia, jotka ovat vielä vieraita. Tietokoneen käyttötaidot on nykyaikana tärkeitä. Yhä enemmän ollaan menossa verkkoon.

Heikkinen ja muut kyläaktiivit ovat odottaneet uutta kurssia.

– On hienoa, että tällainen kurssi järjestetään tässä lähellä, niin ei tarvitse lähteä kovin kauas.

Kylän tiedotuskanava Facebookissa

Tietokone Heikkiseltä löytyy omasta takaa ja sosiaalinen mediakin on jo tuttua.

– Olen Facebookissa. Tykkään seurailla, mutta olen laiska itse kirjoittelemaan. Se on minulle ajanvietettä, mutta en ole sen tyylinen, että löisin kaiken koneelle.

Kyläyhdistykseltä löytyy Facebookissa oma sivu, joka toimii tiedotuskanavana.

Olen Facebookissa. Tykkään seurailla, mutta olen laiska itse kirjoittelemaan.

Marja-Leena Heikkinen

– Ryhmissä jaetaan vanhoja kuvia. Tuntuu siltä, että ihmiset ovat heräänneet etsimään juuriaan sosiaalisessa mediassa.

Marja-Leena Heikkinen itse kertoo löytäneensä Facebookista vanhoja koulukavereitaan.

Koulutus osallistujien ehdoilla

Camilla Lukkarila ja Matti Pihlajamaa tekivät ennakkokyselyn kyläaktiiveille selvittääkseen, millaista opetusta tarvitaan.

– Käymme läpi Facebookin perusteita, YouTubea ja ehkä Twitteriäkin. Tietoturva-asioista opetamme varmuuskopiointia, virustorjuntaa ja jos aikaa riittää, valtionhallinnon palveluita, Pihlajamaa kertoo.

Aikaa on rajallisesti ja siksi onkin tärkeää edetä osallistujien ehdoilla.

– Mieluummin vähän, mutta huolella, ja ajan mukaan, Pihlajamaa sanoo korostaen sitä, että kaikki varmasti pysyvät kärryillä.

Perjantaista sunnuntaihin saakka kestävä, Moisiovaaran Kanteleessa järjestettävä kurssi sai rahoitusta Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymältä, ja Kaisanet tukee koulutuksen järjestämistä.

– Paikalle on tulossa viitisentoista henkilöä. Kyselyn mukaan tuli vaikutelma, että monet heistä pelkäävät tietokoneen käyttöä. Siellä saatetaan ajatella, että tietokone menee helposti rikki tai sen saa sekaisin, Matti Pihlajamaa kertoo.

Lukkarilan kanssa hän aikookin rohkaista kurssilaisia, ja toivoo ikäihmisille varmuutta tietokoneen käsittelyyn. Kurssille osallistuva Marja-Leena Heikkinen toivoo, että kursseja järjestettäisiin jatkossakin.

– Kehitys on niin nopeaa eikä nyky-yhteiskunnasta haluta jäädä ulkopuoliseksi.