1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Manaajakirjailija: Demonien karkottaminen ihmisistä täysin katolisen kirkon oppien mukaista

Euroopan manaajien yhdistykseen kuluu 200 katolista pappia. Manaajia käytetään tilanteissa, jossa ihmisellä on pakonomainen tarve pilkata jumalaa. Demonin häätäminen ihmisestä voi johtaa jopa kuolemaan, sanoo aiheesta kirjan suomentanut entinen luterilainen pappi.

Sakari Vainikka.
Katolinen kirkko karkottaa manaamalla demoneja riivatuista ihmisistä. Espanjalainen manaaja José Antonio Fortea on kirjoittanut aiheesta kirjasen. Siitä selviää muun muassa se, millaisia demoneja Fortean mukaan on olemassa ja mitä tapahtuu, kun ihminen joutuu riivatuksi. Aiheesta kertoi kirjasen suomentanut filosofian tohtori Sakari Vainikka.

Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona vieraillut filosofian tohtori Sakari Vainikka on kääntänyt suomeksi espanjalaisen papin José Antonio Forten kirjan Kysymyksiä eksorkistille. Aiheesta erikoisen tekee se, että manaamisesta ei ole aikaisemmin juuri kirjoitettu. Forte itse on tunnettu manaaja.   

Sakari Vainikka toimi aikaisemmin luterilaisen seurakunnan pappina, erosi kirkosta ja kääntyi katolilaiseksi. Nyt hän sanoo olevansa maallikko. Vainikan mukaan manaaminen on täysin katolisen opin mukaista; Jeesuskin vapautti ihmisiä riivaajista.  

Manaaja-elokuva olisikin totta

Eksorkismi tunnetaan ehkä parhaiten vuoden 1973 kauhuelokuvasta Manaaja. Elokuvan taustalla on tositapahtuma.

– Joka on tosin häivytetty siitä Hollywood-elokuvasta. Tämä henkilö, joka on riivauksen alaisena, on nuori tyttö, mutta alkuperäisessä tapahtumassa kyse on nuoresta pojasta, Vainikka sanoo.   

Italiainen tunnettu pappi ja eksorkisti Gabriele Amorth on kertonut julkisuudessa, että maanaaminen tapahtuu periaatteessa juuri kuin Manaaja-elokuvassa. Ainoastaan elokuvalliset tehosteet ovat liioiteltuja.

Samaisen Amothin perustamaan Euroopan manaajien yhdistykseen kuluu 200 katolista pappia. Heille manaaminen eli ihmisen vapauttamien riivaajista, on edelleen aivan normaalia. 

Manaamisen kieltäjä on harhaoppinen

Vainikka muistuttaa, että virallisesti manaaminen kuuluu kirkon muuttumattomiin oppeihin.

– Jos joku kieltää tämän, niin hän on harhaoppinen.

Manaajat näkevät, että demoni suuntaa vihansa jumalaa kohtaan ihmisen välityksellä. Kun ihmiselle tulee vastustamaton tarve pilkata jumalaa ja Kristusta, tarvitaan manausrituaali.

– Ihminen joutuu pahan henkivallan valtaan. Se koskee ruumista, mutta sielu säilyy vapaana.

Alkuperäisteoksen kirjailija Fortian mukaan normaalilla arkijärjellä ja psykiatrialla ei pystytä selittämään milloin ihminen on riivattu, eikä mielisairas. Vainikka ottaa esimerkin.

– Ihminen saattaa ymmärtää sellaisia kieliä, joita ei ole opiskellut päivääkään ja sellaisia, joita ei oikeastaan kukaan enää kunnolla ymmärrä, esimerkiksi muinaista arameaa. Jotkut eksorkistit käyttävät Jeesuksen omaa kieltä näissä rituaaleissa.     

Manausrituaalissa demoni häädetään – ”Kuin istuisi liian kuumassa saunassa”

Joskus demonien karkottamiseen tarvitaan jopa kymmeniä manausrituaaleja. Manaaja ei neuvottele demonin kanssa, vaan käskee sen pois. Rituaalimenoissa luetaan rukouksen ja raamatun kohtien yhdistelmiä latinan kielellä tai millä tahansa kielellä, sillä demoni ymmärtää kaikkia kieliä.

– Rituaalin aikana demoni kokee sellaista ahdistusta, että on pakko ikään kuin pakko lähteä. Kuin istuisi liian kuumassa saunassa. On erilaisia demoneja. Jotkut ovat niin vahvoja, että pysyvät, eivätkä suostu tottelemaan sitä manausta.

Rituaaleissa käytettävät pyhät esineet aiheuttavat demonissa raivonpuuskan. Kun vapautumien tapahtuu, sen tuntee.

– Tulee täydellinen vapautuminen. Kuin miekka vedettäisiin pois, Vainikka toteaa.

Aina rituaali ei onnistu. Vainikka tietää tilanteita, jossa demonia ei saatu pois ja ihminen on kuollut.