Erikoinen kyltti hätkähdyttää hautausmaalla – muistuttaa ohikulkijaa kuolevaisuudesta

Viinijärven ortodoksiselle hautausmaalle pystytetty kyltti saa satunnaisen ohikulkijan pysähtymään. Kyltillä on kiinnostava tarina.

Kotimaa
Kyltti hautausmaalla
Tarja Malinen

_"Kulkija ken lienetkin, pysähdy ajattelemaan, että sinunkin vuorosi kerran tulee" _lukee kyltissä, joka on pystytetty Viinijärven ortodoksiselle hautausmaalle Liperissä. Taipaleen seurakunnan kanttori Kaisu Potkosen mukaan kyltti ei liity millään tavalla ortodoksiseen perinteeseen.

– En tiedä, että missään olisi vastaavanlaista kylttiä. Ei ole siis ortodoksista perinnettä, mutta eihän se huono ole. Vaikka kyltti on ihan tien vieressä, niin mitään ilkivaltaa sille ei ole tehty. Ehkä se herättää kuitenkin vähän pelkoa, kanttori naurahtaa.

Vaikka kyltti on ihan tien vieressä, niin mitään ilkivaltaa sille ei ole tehty. Ehkä se herättää kuitenkin vähän pelkoa.

Kaisu Potkonen

Kyltti on osa kylän historiaa ja sen taustalta löytyy mielenkiintoinen tarina. Kaisu Potkonen muistelee, että alkuperäinen kyltti on 1900-luvun alkupuolelta. Ajan saatossa huonoon kuntoon päässyt kyltti uusittiin 1990-luvulla seurakuntalaisten ja kyläläisten toivomuksesta.

– Kyltin on muistaakseni pystyttänyt paikallinen luterilainen kauppias. Sitä en tiedä mikä henkilökohtainen innoite kyltin laittamiseen on ollut. Päätie Kuopioon meni aikanaan Viinijärven kautta ja siitä on ollut paljon ohikulkijoita, ja kyltti on tavoittanut isommankin sakin kuin nykyään, Potkonen kertoo.