Koulujen ylijäämäruoka päätyy parempiin suihin – Vantaalla vieläpä maksutta

Kouluilta ylijääneen ruuan hyötykäyttö on entistä yleisempää. Esimerkiksi Lohjalla ja Tuusulassa ylijäämäruokaa myydään kokeiluluontoisesti ensimmäistä kertaa tänä syksynä. Vantaalla ylijäämäruoka on päätetty jakaa ilmaiseksi sitä tarvitseville.

Kotimaa
Ylijäämäruoka maistuu Vantaalla.
Yle

Vantaan ammattiopiston ruokalan lounaskiireet ovat alkuiltapäivästä ohitse. Oppilailta syömättä jäänyt ruoka ei päädy roskiin, vaan se kiikutetaan nelipyöräisellä neljään kansalaisjärjestön toimipisteeseen ympäri Vantaata.

Ylijäämäruuaksi päätyvien aterioiden matka on tarkasti säädeltyä puuhaa.

– Ylijäämäruuaksi päätyy semmoinen ruoka, joka ei ole ollut tarjolla linjastossa. Ruoka on koskematonta ja se täyttää elintarvikehygieeniset määräykset eli lämpötila on yli 60-asteista, kertoo keittiötoiminnasta vastaava palveluohjaaja Anne Karppanen Vantaan tilapalvelut Vantti Oy:stä.

Ruuat valmistetaan kouluissa oppilaiden nuppiluvun mukaan. Näin hävikin määrä saadaan minimoitua.

On päiviä, että ruokaa ei jää ja sitten on päiviä että sitä jää ihan viidestä kilosta 30 kiloon.

Anne Karppanen

– On päiviä, jolloin ruokaa ei jää, ja sitten on päiviä, jolloin sitä jää viidestä kilosta 30 kiloon, Karppanen jatkaa.

Ylijäänyttä ruokaa jaetaan kolmesta keittiöstä

Vantti, joka tuottaa ateria-, puhtaus- ja kiinteistöpalveluja Vantaan kaupungille, valmistaa ruokaa tällä hetkellä noin 50 keittiössä. Näistä keittiöistä ruoka kuljetetaan 250:een eri paikkaan, esimerkiksi päiväkoteihin tarjoiltavaksi. Ruuasta jää enimmillään yli vajaat kymmenen prosenttia, mikä tarkoittaa noin 600 kiloa. Määrä näyttää suurelta, mutta yhtä lasta tai nuorta kohden ruokaa jää syömättä noin 20 grammaa.

Vantti ei kuitenkaan pysty jakamaan ylijäänyttä ruokaa kaikista toimipisteistä, vaan sapuskaa kiikutetaan annettavaksi vain kolmesta suurimmasta toimipisteestä.

– Keräilyä ei pystyttäisi suorittamaan riittävän nopeasti ja tehokkaasti, jotta esimerkiksi ruokien lämpötilat eivät laskisi alle + 60 asteen. Siksi olemme keskittäneet ylijämäruoan luovuttamisen meidän suurimpiin toimipisteisiimme, joista todennäköisimmin jää ruokaa eniten yli, kertoo ateria- ja puhtauspalvelujohtaja Pirjo Huvila-Nicklén Vantista.

Ruokaa menisi enemmänkin

Ylijääneelle ruualle olisi kysyntää huomattavasti enemmän kuin sitä saadaan. Vantaalla ruokaa jaetaan ilmaiseksi, esimerkiksi Lohjalla ja Tuusulassa siitä peritään pieni maksu.

Vantaan Asunnottomien Hyvinvoinnin Tuki ry:n toiminnanjohtaja Jarno Eskelinen oli tiistaina jakamassa ruokaa yhdessä Vantaan kaupungin työntekijän kanssa.

Siksi olemme keskittäneet ylijämäruoan luovuttamisen meidän suurimpiin toimipisteisin, joista todennäköisemmin jää ylijäänyttä ruokaa luovutettavaksi.

Pirjo Huvila- Nicklén

– Tarve on kasvanut viime vuosina. Yt-neuvotteluissa ihmiset ovat saaneet potkuja. Meillä on eri ammattiryhmistä ihmisiä leipäjonoissamme ja myös syömässä tätä lahjoitettua ylijäämäruokaa, Eskelinen kertoo.

Asukastilassa ilmainen ruoka maistuu

Asukastila Tuulikontin väelle Eskelisen kuljettama ruokalähetys kelpaa. Heidi Abdelnaim on käynyt lihapatojen äärellä alusta saakka.

– Hyvältä maistui tänään. Oikein hyvää spagettia, jauhelihaa ja porkkanoita.

Abdelnaimin pitää tärkeänä, että ylijäämäruoka on päätynyt kiertoon roskiksen sijaan.

– Täällä käy eläkeläisporukkaa paljon. Osalla on huonot jalat ja he tulevat läheltä tähän syömään. Kyllä sitä ruokaa pitää kerran päivään jostakin saada.

Martti Virtanen on ollut Tuulikontin vakionaama kymmenisen vuotta. Häntä ei harmita, että koululaiset syövät välillä niin paljon, ettei ruokaa riitä jaettavaksi asti.

Joku tietenkin pettyy, kun tulee katsomaan tänne ja ruokaa ei ole, mutta ei täällä kukaan niin nälkäinen ole, että elämä olisi siitä ateriasta kiinni.

Martti Virtanen

– Joku tietenkin pettyy, kun tulee katsomaan tänne ja ruokaa ei ole, mutta ei täällä kukaan niin nälkäinen ole, että elämä olisi siitä ateriasta kiinni.

Positiivisten kokemusten vuoksi Vantti ja Vantaan kaupunki ovat päättäneet jatkaa elokuussa alkanutta kokeilua.

– Seuraamme tilannetta ja tarvittaessa lisäämme muutaman ison valmistuskeittiön mukaan hankkeeseen, Pirjo Huvila- Nicklén lopettaa.