1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Katso, millainen olisi Juha Sipilän hallituksen ohjelma

Keskustavetoisen porvarihallituksen ohjelma on lyhyt ja strateginen.

Hallituksen muodostavat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset.

Sipilän vaaliman kasvurahaston perustaminen, jossa valtion omaisuutta myytäisiin 1-2 miljardilla eurolla ja rahat sijoitettaisiin kasvukykyisiin yrityksiin, uhkaa jäädä kokonaan pois hallitusohjelmasta. Myöskään Nato-linjasta hallituksen muodostajilla ei ole yhteistä näkemystä. Sipilän ennen vaaleja esittämällä ratkaisulla, että Nato-linja jätetään kokonaan kirjaamatta, on hyvät mahdollisuudet mennä läpi neuvotteluissa.

Opposition äärilaidalle ajautuneen vasemmistoliiton kauhuksi armeijan asehankintoihin panostetaan vuosittain parlamentaarisesti puolueiden kesken jo edellisellä vaalikaudella sovitut 50-150 miljoonaa euroa lisää. Näin tulee käymään kaikissa porvarihallituksissa. Rahaa satsataan myös ennaltaehkäisevään sosiaali- ja terveystyöhön sekä omaishoitajien aseman monipuoliseen parantamiseen. Nämä kaksi hallitusohjelman tavoitetta kelpaavat kaikille mahdollisille hallituksille. Mikään puolue ei vastusta rahan sijoittamista työelämässä jaksamisen tukemisen.

Oli vallassa mikä puolue tahansa, myös veronkiertoon puututaan esimerkiksi estämällä tulonsiirrot emoyhtiölle maakohtaisella kirjanpidolla. Tämäkin voidaan kirjata Sipilän hallituksen ohjelmaan.

Verohelpotuksia ei juuri jaella, mutta esimerkiksi osatyökyvyttömien siirtymistä työmarkkinoille helpotetaan pienentämällä tuloveroa niin, ettei palkka leikkaa nykyiseen tapaan työkyvyttömyyseläkettä.

Normien purkutalkoot näkyvät porvarihallituksen ohjelmassa. Turvesoiden ottamista turvetuotantokäyttöön helpotetaan. Kaavoitusta ja valitusten käsittelyä nopeutetaan.

Rakennuslupien käsittelyä yksinkertaistetaan. Vasemmisto-opposition kauhuksi YT-lain laajentaminen pienempiin yrityksiin perutaan.

Sipilän hallitus ei sulje pois mahdollisuutta myöntää lupia uusien ydinvoimaloiden rakentamiselle. Se ei myöskään kirjaa hallitusohjelmaansa Palestiinan valtion tunnustamista tai sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksymistä.

Sipilän johtaman porvarihallituksen ohjelma on lyhyt ja strateginen. Se sisältää tärkeimmät tavoitteet ja peruslinjaukset ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja EU-politiikasta. Päätavoitteena on velaksielämisen lopettamaan. Uusia työpaikkoja pyritään synnyttämään biotaloutta edistämällä ja sote-uudistuksella. Hallitusohjelmaa ei lukita neljälle vuodelle.