1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Katso, millainen olisi Alexander Stubbin toisen hallituksen ohjelma

Jos pääministeripuolueena jatkaisi kokoomus, hallitusohjelmasta tulisi nykyistä strategisempi ja tiiviimpi.

Kokoomuksen vaalivoiton jälkeen Alexander Stubb ryhtyy kokoamaan hallitusta kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kesken. Myös RKP on läheisenä yhteistyökumppanina mukana kokoomuksen hallituksessa.

Hallitusneuvotteluissa ajaudutaan tiukkaan vääntöön Nato-kirjauksesta. Kokoomus ja RKP haluavat ohjelmaan Nato-myönteisemmän kirjauksen kuin keskusta ja perussuomalaiset.

Myös tässä porvarihallituksessa armeijan asehankintoihin panostetaan vuosittain 50-150 miljoonaa euroa lisää. Lisäksi esimerkiksi työelämässä jaksamisen tukeminen saa lisärahoitusta.  

Oikeusjärjestelmä, poliisi ja koulutus ovat suojassa Stubbin hallituksen leikkauksilta.

Veronkiertoon puututaan estämällä maakohtaisella kirjanpidolla tulonsiirrot emoyhtiölle.

Vain hallitusta johtava kokoomus vastustaa selkeästi perusturvan tason korottamista. Jos kokoomuksen linjaus menee läpi, on se kovan neuvottelun takana.

Hallituspaikastaan kiitollinen RKP nielee kiltisti sen, ettei tämäkään hallitus kirjaa hallitusohjelmaan mitään tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kovin halu sukupuolineutraalin lain synnyttämiseen löytyy oppositiosta, SDP:stä, vasemmistoliitosta ja vihreistä. Kristillisdemokraatit ovat puolestaan vähemmistö oppositiossa.

Tosin kristillisdemokraatit voivat RKP:n tapaan päätyä takiaispuolueeksi mihin tahansa hallitukseen.

Tässä hallituksessa tartutaan normien purkuun samaan tapaan kuin muissakin mahdollisissa porvarihallituksissa.Turvesoiden ottamista turvetuotantokäyttöön helpotetaan. Kaavoitusta ja valitusten käsittelyä nopeutetaan. Rakennuslupien käsittelyä yksinkertaistetaan ja yrittäjäpuolueen johtamassa hallituksessa YT-lain laajentaminen pienempiin yrityksiin perutaan.

Kokoomus joutuu neuvottelemaan kammoamastaan vanhustenhoidon henkilökunnan mitoittamisen (0.5-0.7) kirjaamisesta lakiin. Väännön lopputulos selviää vasta neuvotteluissa. Vihreät seuraavat oppositiosta, kun Stubbin hallitus ilmoittaa olevansa valmis myöntämään lupia uusien ydinvoimaloiden rakentamiselle.

Stubbin hallitusohjelmasta leivotaan nykyistä strategisempi ja tiiviimpi. Nolosti metsään menneistä ohjelmista on otettu opiksi, ja uusi hallitusohjelma elää ajassa nykyistä ohjelmaa notkeammin.