1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Katso, millainen olisi Timo Soinin hallituksen ohjelma

Perussuomalaisten johtama hallitus tiivistäisi hallitusohjelmaa nykyisestä.

Myös Timo Soinin johtaman hallituksen muodostavat perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta. Sen yhdessä asettamat tavoitteet eivät eroa suuresti Sipilän tai Stubbin vetämien hallitusneuvotteluiden yhteisistä tavoitteista.

Soininkin hallituksessa armeijan asehankintoihin panostetaan vuosittain 50-150 miljoonaa euroa lisää. Rahaa satsataan lisäksi ennaltaehkäisevään sosiaali- ja terveystyöhön sekä omaishoitajien aseman monipuoliseen parantamiseen. Myös työelämässä jaksamisen tukeminen saa tältäkin hallitukselta lisärahoitusta.

Veronkiertoon puututaan esimerkiksi estämällä tulonsiirrot emoyhtiölle maakohtaisella kirjanpidolla.

Punavihreä oppositiokin on tyytyväinen, kun hallitusohjelmassa luvataan helpottaa osatyökyvyttömien siirtymistä työmarkkinoille pienentämällä tuloveroa niin, ettei palkka leikkaa nykyiseen tapaan työkyvyttömyyseläkettä. Joku epäilee tätäkin lupausta populismiksi.

Kansaa rassaavat turhat normit on selkeästi kirjattu Soinin hallituksen ohjelmaan. Erityisen tärkeää on, että turvesoiden ottamista turvetuotantokäyttöön helpotetaan. Tämä ärsyttää oppositiossa demareita ja vihreitä. Periviholliset vihreät kärähtävät siitäkin, että Soinin populistinen hallitus lupaa nopeuttaa kaavoitusta ja valitusten käsittelyä. Myös rakennuslupien käsittelyä luvataan yksinkertaistaa. Se puolestaan sopii kaikille eduskuntapuolueille. YT-lain laajentaminen pienempiin yrityksiin perutaan uuden hallitusohjelman mukaisesti.

Vihreiden ahdistusta ei helpota sekään, että Soinin hallitus on tarvittaessa valmis myöntämään lupia uusien ydinvoimaloiden rakentamiselle. Oikeistopopulistisuudesta syytetty hallitus ei myöskään laita tikkua ristiin sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksymisasiassa. Myöskään Palestiinan valtion tunnustamista ei löydy hallitusohjelmasta.

Soinin hallitusohjelmasta tehdään selvästi nykyistä tiiviimpi. Sitä ei lukita neljälle vuodelle, mutta isoista linjoista haetaan yhteinen näkemys. Soini pyrkii kirjaamaan ohjelmaan muutaman selkeän ylätason tavoitteen. Perussuomalaisille tärkeät tavoitteet liittyvät EU- ja maahanmuuttopolitiikkaan, ja niiden tehokas läpivieminen vaatii tuekseen selkeän vaalivoiton. Soinin hallituksen energiapolitiikka tähtää kotimaisuusasteen nostamiseen.