Hyppää sisältöön

Kustantaja maksaa kirjamessupaikasta viisinumeroisen summan

Kirjamessut ovat vuoden tärkeimpiä markkinointitapahtumia kirjakustantamoille. Hyvä markkinointipaikka myös maksaa. Esimerkiksi sadan neliön kokoisesta tilasta saa Helsingin kirjamessuilla pulittaa reilusti yli kymppitonnin verran.

Kirjamessut alkoivat Helsingissä torstaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Viime viikonloppuna Helsingin kirjamessuille saapui noin 78 400 ihmisen yleisö. Näin suuri ihmismassa houkuttelee luonnollisesti kirjakustantamoja.

Paikka messuilla ei kuitenkaan ole ilmainen. Neliöhinta Helsingin kirjamessuilla on 118 euroa riviosastolta ja 128 euroa kulmapaikasta.

Sadan neliön paikka keskellä hallia maksaa siis 11 800 euroa. Tämän päälle tulee vielä liuta muita kuluja, kuten rekisteröintimaksu, kirjailijoiden matka- ja majoituskulut, haastattelupalkkiot, mainokset ja niin edelleen.

Helsingin kirjamessujen neliöhinta nousi viime vuodesta kaksi euroa.

"Vuoden tärkein markkinointitapahtuma"

Tänä vuonna Helsingin kirjamessuille saapui 338 kirjakustantamoa ja muuta näytteilleasettajaa. Sekä suuren, että pienemmän kustantamon edustajat pitävät sijoitusta järkevänä.

– Kirjamessut ovat siis iso investointi, joka kokonaisuudessaan maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Haluamme investoida Helsingin kirjamessuihin, koska se on yksi tärkeimmistä kirjatapahtumista, sanoo Otavan asiakasvastaava Noora Al-Ani.

– Alusta saakka on ollut selvää, että ollaan mukana. Tämä on vuoden tärkein markkinointitapahtuma. Eihän se halpaa ole, mutta järjestäjällä on myös aikamoiset kustannukset, sanoo turkulaisen Sammakko-kustantamon talousvastaava Henry Lehtonen.

Sammakko panosti tämän vuoden tapahtumaan 45 neliön paikalla. Otavan ja Like Kustannuksen yhteisosasto oli kooltaan 260 neliötä.

.
.