Suomalaistutkijat löysivät uudenlaisen mustan aukon

Oulun ja Turun yliopiston tutkijat ovat yhteistyössä ulkomaisten tutkijoiden kanssa löytäneet avaruudesta uudenlaisen massaltaan muita tunnettuja mustia aukkoja kevyemmän kohteen. Kyse on kirkkaasta kohteesta, joka säteilee röntgensäteilyä.

Mustan aukon suora havaitseminen ei ole mahdollista. Aukko on kuitenkin mahdollista havaita sen ympärillä tapahtuvien asioiden ansiosta. NASAn 12. elokuuta 2014 julkaisemassa taiteilijan näkemyksessä kuvataan mustasta aukosta lähtevä röntgensäteilykiila. Kuva: JPL-Caltech / NASA / EPA

Uudenlainen musta aukko on massaltaan muita tunnettuja mustia aukkoja kevyempi ja säteilee röntgensäteilyä. Oululaisten ja turkulaisten tähtitieteilijöiden yhdessä meksikolaisen tutkijan ja yhdysvaltalaisen harrastajatähtitieteilijän kanssa tekemä havainto on poikkeuksellinen.

Tähän saakka on oletettu, että massiivisten tähtien ytimistä muodostuu pääsääntöisesti joko massiivisia mustia aukkoja tai pienempiä neutronitähtiä. Tähtitieteessä näiden kahdenlaisten tähtien ryhmän väliin jäävä "massa-aukko" on muodostunut kysymykseksi, jota useat tutkimusryhmät pyrkivät selittämään malleillaan.

Nyt havaitun kohteen nimeksi on annettu SWIFT J1753.5-0127, ja se sijoittuu massaltaan näiden väliin. Tähän saakka tunnetut neutronitähdet ovat massaltaan alle kahden Auringon kokoisia kun taas mustien aukkojen massa on yli viiden Auringon massan.

Tähden elämä kestää vain 10 miljoonaa vuotta

Kymmenestä sataan kertaan Aurinkoa raskaampien tähtien tie synnystä tuhoon kestää kymmenen miljoonaa vuotta. Aikaa luonnehditaan kosmisessa aikaskaalassa silmäräpäykseksi.

Massiivisten tähtien päätepisteenä havaitaan yleensä spektaakkelimainen supernovaräjähdys tähden ytimen luhistuessa äkillisesti. Tähtien ulko-osat leviävät samalla tähtienväliseen avaruuteen.

Tutkijaryhmän monivuotisen tutkimuksen tulokset on julkaistu brittiläisessä tähtitieteen erikoislehdessä Monthly Notices of the Royal Astronomical Societyssä.