1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Iskelmäsanoitukset ovat tulleet kuolinilmoituksiin

Omaiset hyvästelevät rakkaansa Unto Monosen Satumaalla. Englannissa hautajaisissa soi Europen Final Countdown.

Kotimaan uutiset

Kuolinilmoituksiin laitettava teksti on viimeinen viesti rakkaalle omaiselle. Viestillä halutaan ilmentää kaipausta, mutta myös toivoa elämän jatkumisesta. Perinteisten runojen ja rukousten tilalle on tullut iskelmäsanoituksia Unto Monosen Satumaasta P.M.M.P.:n_ Lautturiin_.

– Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa, sanoissa ilmenee meidän suomalaisten kaipuu jonnekin, kuvaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän pastori Kari Kanala.

Kaukana meillä on koti-ikävä ja kotona kaukokaipuu. Tämä tulee Kanalan mukaan esiin hautajaisissa, jossa surraan, mutta jo muistotilaisuudessa luodaan katse tulevaan. Samaa halutaan korostaa kuolinilmoitusten muistoteksteissä.

Sopivatko iskelmäsanoitukset ilmoituksiin? Kari Kanalan mielestä sopivat.

– Virsissä, iskelmissä ja tangoissa kyse on samasta asiasta, kaipuusta. Laulaja tai tietty kappale voi olla omaisille ja vainajalle tärkeä. Sitä kuunnellessa on hyvä olla.

Ristiäisissä lauletaan Mariskaa

Maalliset tekstit ovat tulleet myös muihin kristillisiin juhliin. Ristiäisissä saatetaan laulaa Mariskan sanoittamaa kappalettaMestaripiirros, jota ovat esittäneet Anna Puu ja Egotrippi. Kari Kanalalle on tuttu ristiäisistä myös SuurlähettiläidenTyhjä taulu.

Virsissä, iskelmissä ja tangoissa on kyse samasta asiasta: kaipuusta.

Kari Kanala

– Olin merimiespappina Lontoossa auttamassa hautajaistoimitusta ja yllätyin todella, kun arkkua vietiin pois kirkosta ja yhtäkkiä alkoi soida Europen Final Countdown. Eri tilanteissa voi mielestäni olla erilaista musiikkia. Omissa häissänikin soi Soi kunniaksi luojan, mutta myös Leonard Cohenin_ Hallelujah_. Liekö parempaa kappaletta siihen tilanteeseen.

Kanalan mukaan pappien on hyvä suostua tiettyyn räätälöintiin.

– Toimituksista on tultava mahdollisimman lähestyttäviä. Niiden on oltava ihmisten näköisiä, on kyse sitten valtaisasta surusta tai ilosta. Näissä musiikki voi auttaa.

Lue seuraavaksi