1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukrainan sisäiset pakolaiset vapaaehtoisavun varassa

Jos odotamme, että valtio hoitaa pakolaisten huoltamisen, mitään ei tapahdu, sanoo kiovalaisen Sotnja -järjestön johtaja Marina Lisak. Kymmenille tuhansille Krimiltä ja Itä-Ukrainasta paenneille vapaaehtoisapu on ainoa pelastus.

Kiovalaisen hätäapukeskuksen portilla jonottaa jo aamulla lähes tuhat ihmistä. Viereisellä jalkakäytävällä vanhukset syövät muovirasioista lahjoitusruokaa.

– Ei saa kuvata, huutaa itkuinen vanha nainen. Ruoka-apuun turvautuminen on monelle nöyryyttävä kokemus.

Maan sisäisistä pakolaisista on tullut Ukrainalle kasvava ongelma. Venäjään liitetyltä Krimiltä ja maan sisällissotaa käyvistä itäosista on lähtenyt pakoon muualle Ukrainaan jo 430 000 ihmistä.

Kaiken kaikkiaan pakolaisia on jo yli miljoona. Heistä noin puolet on paennut Venäjälle ja pieni osa muihin maihin.

Suuri osa Ukrainan sisäisistä pakolaisista asuu sukulaisten tai tuttavien luona, mutta monet elävät täysin vapaaehtoisen avun varassa.

Kiovalaiset avokätisiä

Kiovassa pakolaisista huolehtii vapaaehtoinen avustusjärjestö Sotnja, joka kerää kaikkea mahdollista elintarvikkeista pesuaineisiin, vaatteisiin, leluihin ja lääkkeisiin. Tavarat lajitellaan hätäapukeskuksissa ja jaetaan tarvitsijoille määräpäivinä.

– Kiovalaiset ovat olleet hyvin aktiivisia ja anteliaita, tavaraa kertyy niin paljon, että voimme lähettää rekkalasteittain tavaraa myös muualla maassa oleville pakolaisille, kertoo avustustyöntekijä Elena Lebed.

Pakolaisten auttamisesta on tullut yksi osoitus ukrainalaisten kasvaneesta kansallistunteesta.

Melkein jokaisessa kiovalaisessa kaupassa ja monissa kadunkulmissa on keräyspisteitä, joihin yksityiset ja yritykset voivat tuoda lahjoitustavaraa.

Kun hätäapukeskuksen portit avautuvat ja tavaroiden jakelu alkaa, sitä säestää avustustyöntekijöiden laulama Ukrainan kansallishymni.

Valtion tehtävät vapaaehtoisille

Ukrainan valtio on vastikään myöntänyt kotiseuduiltaan paenneille pakolaisstatuksen. Se merkitsee sitä, että heillä on mahdollisuus saada valtiolta rahallista tukea.

Tukea odotellessa pakolaisten tilanne vaikeutuu.

– Pysymme hengissä niin kauan kuin miehen sisko majoittaa meidät, sanoo Donetskista elokuun alussa paennut Ljudmila, joka ei ole saanut edes eläkettään moneen kuukauteen.

– Mikä tahansa apu on tärkeää, koska ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan tyhjin käsin, sanoo Luhanskista lähtenyt Valeri.

Myös kahden lapsensa kanssa ruokaa jonottanut Lena myöntää, että ilman keskuksen jakamaa tukea olisi mahdotonta selviytyä.

Pakolaisten auttaminen olisi oikeastaan valtion tehtävä, mutta vararikon partaalla olevalle valtiolle pakolaishuolto ei näytä olevan ensisijainen tehtävä.

– Me hoidamme nyt valtion tehtäviä, mutta jos vain odottaisimme, että valtio ne hoitaa, niin mitään ei tapahtuisi, sanoo Sotnja –järjestön johtaja Marina Lisak.

Moni pakolainen haluaisi jo palata takaisin kotiin, ja jotkut ovat sen jo tehneetkin siitä huolimatta, että Itä-Ukrainan tilanne ei näytä rauhoittuvan. Uusia pakolaisia tulee Kiovaankin päivittäin.

Marja Manninen, Yle Uutiset, Kiova