Hyppää sisältöön

Älykäs kodinteknologia hirvittää monia – ”Eikö täällä enää missään saa olla rauhassa”

Kodinteknologian merkitystä tutkineen tohtorin mukaan teknologia huolestuttaa monia. Teknologia koetaan kasvottomaksi, ja siihen kohdistuu raivon ja turhautumisen tunteita.

Kuva: Kati Turtola / Yle

Teknologia pelottaa monia ihmisiä, mutta ilmankaan ei tulla toimeen. Erityisen karsaasti suhtaudutaan viihdeteknologiaan.

– Tämä näkyy esimerkiksi siinä, kun hankitaan uutta viihdeteknologiaa. Ihmiset asettavat hankkimiselle rajoituksia ja sääntöjä, etteivät antaudu täysin teknologian vietäväksi, sanoo sosiologian tohtori Inari Aaltojärvi.

Aaltojärvi tutki pariskuntien suhtautumista arkitekniikkaan väitöskirjassaan. Väitöskirja tarkastettiin lokakuussa Tampereen yliopistossa.

Suhtautuminen niin viihde- kuin muuhunkin kodintekniikkaan on ristiriitaista. Ihmiset tuntevat kyllä tarvitsevansa esimerkiksi viihdeteknologian tarjoamaa rentoutusta. Silti he kokevat sen käytöstä syyllisyyttä.

– Siihen voi vaikuttaa taustalla suomalainen mentaliteetti, jonka mukaan pitää olla tuottava ja töitä pitää ihmisen tehdä, sanoo sosiologian tohtori Inari Aaltojärvi.

Kasvottomuus huolestuttaa

Älykkään teknologian tulo kotiin huolestutti monia tutkimusta varten haastateltuja.

– Ensimmäinen huoli oli se, että ei se kuitenkaan toimi. Älykästä kodinteknologiaa ei haluta, koska se on kasvotonta eikä sitä pysty hallitsemaan, koska se on automaattista, Aaltojärvi sanoo.

– Toinen huoli oli se, että eikö täällä enää missään saa olla rauhassa, Aaltojärvi jatkaa.

Haastatteluissa kävi ilmi, että koti on ihmisille äärimmäisen tärkeä paikka. Koti on paikka, jonne halutaan mennä, kun halutaan rentoutua.

Teknologia on kodissa kutsumaton vieras.

– Jotkut sanoivat jopa, että teknologia onnistuu häpäisemään kotitilan, sanoo Aaltojärvi sanoo.

Digi-tv:n tuloa oli vaikea hyväksyä

Aluksi monet haastateltavat sanoivat, että tekniikkaan ei liity heillä mitään tunteita. Tunteita pidetään ominaisina ihmisille, kun taas teknologia on jotain muuta.

Hyvin pian tulivat kuitenkin esiin teknologiaa kohtaan koettu raivo ja turhautuminen. Aaltojärven mukaan myönteisiä kokemuksia joutui hakemalla hakemaan.

Ihmiset kokevat, että heidät pakotetaan uuteen teknologiaan. Monet puhuivat haastattelussa siitä, kun televisio muuttui analogisesta digitaaliseen, eivätkä hyväksyneet sitä ollenkaan.

Koska teknologia koettiin kasvottomaksi, Aaltojärvi kysyi haastateltavilta myös sitä, kuka heidän mielestään on teknologian takana. Useat mainitsivat insinöörit. Insinöörejä ei arvosteta, eivätkä he tunnu ihmisten mielestä ymmärtävän tavallisia ihmisiä ja arkea.

– Teknologia sai kasvot insinöörien kautta, vaikka onhan ihan selvää, että teknologiseen kehitykseen liittyy paljon muitakin julkisia puolestapuhujia, markkinoijia ja sidosryhmiä, Aaltojärvi sanoo.