1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Harrasteilmailun riskit kartoitettiin: Lennolle lähdetään huonoissa sääoloissa

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan hiljaisen tiedon ja turvallisuudelle myönteisten asenteiden levittäminen on keskeistä lentoturvallisuuden parantamisessa.

Synkimmät onnettomuustilastot ovat ultrakevyillä lentokoneilla. Kuvan tapahtumapaikka oli Vesivehmaalla. Kuva: Markus Henttonen / Lehtikuva

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tekemän selvityksen mukaan harrasteilmailun keskeiset riskit johtuvat päätöksentekokyvyn puutteista, puutteellisista lentovalmisteluista ja omien kykyjen yliarvioinnista. Raportin mukaan riskejä otetaan esimerkiksi lähtemällä lennolle huonoissa tai huononevissa sääoloissa.

Trafi sai riskikartoituksen tehtäväkseen viime keväänä sattuneen Jämijärven lentoturman jälkeen.

Viime vuosina harrasteilmailussa on sattunut runsaasti onnettomuuksia: kymmenen vuoden aikana on tapahtunut yhteensä 90 turmaa, joissa on kuollut 41 henkeä. Synkimmät tilastot ovat ultrakevyillä lentokoneilla.

Viranomaisten ja ilmailun asiantuntijoiden yhdessä tekemään raporttiin (siirryt toiseen palveluun) on listattu 41 suositusta, joilla harrasteilmailun turvallisuutta voitaisiin edistää.

Sääntelyä ja säännösten kiristämistä ei pidetä vastauksena turvallisuuden parantamiseen. Raportin mukaan keskeistä olisi hiljaisen tiedon ja turvallisuudelle myönteisten asenteiden levittäminen. Raportissa painotetaan harrastajan omaa vastuuta turvallisuudestaan.

Raportti luovutettiin tänään keskiviikkona liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikolle (kok.).